Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kodlama eğitimine devam, yapay zekâya selam! Yeni mesleklerin kapısını açıyor

3 yılda 60 ilde 43 bini aşkın çocuğa ulaşarak kodlama eğitimi veren Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği, projeyi ülke geneline yayarak eğitim alan çocuk sayısını 150 bine çıkaracak. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da desteklediği işbirliğinin kapsamına öğretmenlerin de dahil edildiğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-25 17:22:52

Kodlama eğitimine devam, yapay zekâya selam! Yeni mesleklerin kapısını açıyor

Projenin hikâyesini ve aldıkları sonuçlarını anlatan Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, hem memnuniyetlerini dile getirdi hem de yeni müjdeler verdi.

Sözlerine, “Projemizin aslında uzun bir hikâyesi var” diyerek başlayan Süel, “Türkiye Vodafone Vakfı olarak, kurulduğumuz günden bu yana, teknolojiyi hayatın hizmetine sunmayı ilke ediniyoruz. Teknolojiyi insanlığın iyiliği için nasıl kullanabiliriz diye düşündüğümüz bir dönemde, dedik ki, biz önce insanların teknoloji okuryazarlığını, teknolojiye olan yatkınlığını artırmak için bir proje yapalım ve çocuklardan başlayalım. Böylece, Ağustos 2016'da, Habitat Derneği işbirliğiyle, 7-14 yaş arasındaki çocuklarımıza bugünkü deyimle kodlama, eski deyimle bilgisayar programlamayı öğretmeye başladık” bilgisini verdi. Süel'e, projeyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk.

Kodlama eğitimi neden önemli?

-Çünkü, içinde bulunduğumuz dijital dünyanın lisanı kodlama. Dijitalleşme ile artık sanayi ve ekonomi yeni bir evreye taşınmış durumda. Dijital teknolojilerin hayatımıza girmesiyle, uygulama ekonomisinden makinelerarası iletişime, bulut bilişimden kodlamaya, pek çok alandaki ilerlemelerle farklılaşmak daha da önem kazanacak. Dijitalleşme, yeni iş modellerinin, yeni mesleklerin önünü açacak. Bu meslekler yakında hayat bulacak

-Gelecekte robot veterinerliğiholoportasyon uzmanlığı, etik hacker'lık, duygu tasarımcılığı, bilgi madenciliği, yapay organ imalatçılığı ve rüya gerçekleştiriciliği gibi meslekler ortaya çıkacak. Kulağa ütopik gelen bu meslekler 20 yıl içinde şirketlerdeki yerini alacak. Bu yeni mesleklerin temelinde kodlama yer alıyor. Kodlamanın temeli olan algoritma, bir problemin çözümünde önemli olan mantıksal ve sıralı şekilde ifade etme yetisini geliştiriyor. Dijitalleşmede yetkinlik ne kadar erken kazanılırsa, o kadar iyi. Bu alanda neler yaptınız?

-Türkiye Vodafone Vakfı olarak, daha iyi bir gelecek için çocuklarımızın eğitimine destek olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Tüketen değil, üreten bir nesil istiyoruz. Habitat Derneği işbirliğiyle çocuklarımıza kodlama eğitimi vermek üzere “Yarını Kodlayanlar” projesini geliştirdik. Bu projeyle, çocuklarımızı kod yazmaya özendirerek geleceğin teknoloji üretenleri olmalarını sağlamak istiyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında 7-14 yaş arası çocuklara gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, algoritma mantığı, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriyoruz. Dezavantajlı bölgelerdeki çocuklarımıza bu fırsatı sunmak üzere bir eğitim tırı ile yola çıktık. Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı ile 6 bin kilometrenin üzerinde yol kat ederek 13 ilde 3 bin 669 çocuğa kodlama eğitimi verdik. Böylece, “Yarını Kodlayanlar” projemizle, son 3 yılda 60 ilde 43 binin üzerinde çocuğa ulaştık. Sırada öğretmenler ve gençler var

-Projemizi, üç yılda edindiğimiz deneyim ve yarattığımız etki sonucunda, tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde yaygınlaştırıyor ve kodlama eğitimlerimizi tüm illere götürüyoruz. Önümüzdeki bir yılda 81 ilde 100 binin üzerinde çocuğa daha kodlama eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde ayrıca, çocuklarımızın dijital yetkinliklerinin artırılması, vakfımızın ana misyonu olmaya devam edecek.  Bu çerçevede, bir yandan projemizi tüm Türkiye'de yaygınlaştırırken, bir yandan da belli illerde derinlik katarak eğitim içeriklerimizi zenginleştiriyoruz. Bu kapsamda, projemizin dördüncü yılında iki büyük işbirliğine imza atıyoruz. Bunlar sırasıyla, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerine kodlama eğitimi verilmesi ve The Clubhouse Network işbirliğiyle yeni eğitim modülleri eklenmesi olacak. Bu yıl ise devlet okullarındaki öğretmenlerimize de özel bir eğitici eğitimi organize ettik. Yapay Zekayı da gençlerimize öğreteceğiz. Bu işbirliği için İstanbul, Ankara ve Trabzon olmak üzere 3 pilot il belirledik. Eğitimlerimiz ocak ayı itibarıyla İstanbul'da başlayacak. 2020 sonuna kadar 3 ilde bin gence ulaşmayı hedefliyoruz. Projemize katılan ve katılacak çocuklarımızın ülkemizin dijital geleceğinde öncü bir rol üstleneceğine inanıyoruz.

Adanalı çocuklar Çin yolcusu

1574495428-eb2f32

Yarını Kodlayanlar” projesi katılımcılarından, Adana Vakıfbank Ortaokulu öğrencilerinin oluşturduğu “XSun Team” ve “Futurecore” takımları, 28 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Çin'de düzenlenecek MakeX Robotik Yarışması 2019 Dünya Finali'ne katılacak. Dünya çapında en prestijli robotik yarışması olma hedefiyle 2017'den bu yana düzenlenmekte olan etkinlikte bu yıl 20 ülkeden 300 takım yarışacak.

 

 

Haber Ara