Dolar

32,5670

Euro

35,0242

Altın

2.428,02

Bist

9.722,09

Kocası ölen kadın babasının emekli maaşını alabilir mi?

Kocası ölen ya da eşinden ayrılmış kişiler, çalışmadığı sürece sigortadan maaş alıp alamayacaklarını araştırıyor. Binlerce kadının mağdur durumdan kurtulmasını sağlayacak olan 'sosyal yardım' kapsamındaki maaşların detaylarını sizler için derledik. Peki ama kocası ölen, dul kalan kadın, kocasının maaşını nasıl alır? Babası vefat eden kadın, babasının maaşını alabilir mi? Kocası ve babası ölen kadın, annesiyle birlikte maaş alabilir mi? Ölen eşin maaşının yüzde kaçını alır? Boşanan kadın babasının maaşının yüzde kaçını alır? Dul ve yetim aylığı ne zaman bağlanır? Ölen babadan kızına ne kadar maaş kalır? İşte merak edilen dul maaşına ilişkin detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-07 12:22:30

Kocası ölen kadın babasının emekli maaşını alabilir mi?

Kocası ölen ya da eşinden ayrılmış kişiler, çalışmadığı sürece sigortadan maaş alıp alamayacaklarını araştırıyor. Binlerce kadının mağdur durumdan kurtulmasını sağlayacak olan "sosyal yardım" kapsamındaki maaşların detaylarını sizler için derledik. Peki ama kocası ölen, dul kalan kadın, kocasının maaşını nasıl alır? Babası vefat eden kadın, babasının maaşını alabilir mi? Kocası ve babası ölen kadın, annesiyle birlikte maaş alabilir mi? Ölen eşin maaşının yüzde kaçını alır? Boşanan kadın babasının maaşının yüzde kaçını alır? Dul ve yetim aylığı ne zaman bağlanır? Ölen babadan kızına ne kadar maaş kalır? İşte merak edilen dul maaşına ilişkin detaylar...

Kocası ölen kadın babasının emekli maaşını alabilir mi?

Kocası ölen ya da hiç evlenmemiş olan kız çocuklarının maaşı sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Dul veya yetim kalan kişilerin maaş alması için belli başlı kriterleri karşılamaları gerekir. Maaş alacak kişiler;

- Dul ya da bekar kızın babadan maaş alabilmesi için; ölen babanın ya da annenin, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aylık alması gerekir. 

- Vefat eden kişinin aylığının, kendi adına olması gerekir. Örneğin; vefat eden emekli babanın üzerinden anne maaş alıyorsa, kıza hissesinden düşen pay verilir.

Yetim maaşı almak isteyen kişinin, ebeveynlerinin emekli olmasına gerek yoktur. Ebeveynlerinden birinin 900 gün SSK ya da 1800 gün BAĞ-KUR kaydının olması yeterli olacaktır.

- Kocası ölen kadının 3 farklı şekilde maaş alma hakkı vardır. Kendi emekli ise sigortadan, eşi emekli ise dul aylığı ya da babası emekli ise yetim aylığı alabilir.

Çalışan kadının emekli babadan maaş alması söz konusu değildir. Fakat kadının bekar olması ve babasının emekli olması durumunda, SSK'lı olsa bile maaş alma hakkı vardır. 

Haber Ara