Dolar

32,4848

Euro

34,9412

Altın

2.430,38

Bist

9.811,64

Kobani'ye Peşmerge destek olacak mı?

IKBY Hükümeti Sözcüsü Dizayi, Kobani'ye Peşmerge desteğinin şu anda gündemlerinde olmadığını söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-25 18:27:31

Kobani'ye Peşmerge destek olacak mı?

CHP'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ile parti genel merkezinde görüşen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

PEŞMERGE KOBANİ'YE DESTEK VERECEK Mİ?

Gazetecilerin, "Kobani'ye tekrar saldırının olduğu bir dönemde Ankara'ya geldiniz. Başka görüşmeleriniz olacak mı?" şeklindeki sorusuna Dizayi, şu yanıtı verdi:

"Bu konu ile alakası yok. IŞİD'in saldırısı devam ediyor. Herkes için büyük bir tehlike. Kobani, sonra Tel Abyad, sonra tekrar Kobani... Zaten bizim son bir yıldır IŞİD'e karşı, uzun bir cepheden savaşımız var. Bu yüzden, herkesin bu savaşa sahip çıkması lazım. Bugüne kadar Türkiye ile iyi bir işbirliğimiz oldu. Amerika, Avrupa'dan koalisyon bölgeye sahip çıktı, destek verdi."

"Kobani'ye Peşmerge desteği olacak mı?" sorusu üzerine Sefin Dizayi, "Şu anda gündemimizde böyle bir şey yok" dedi.

PYD'NİN KONTROLÜNDEKİ BÖLGELER SURİYE'NİN PARÇASI

"Kürt koridoruyla ilgili, PYD ne yapmak istiyor? Türkmenlere ve Araplara etnik temizlik yapıldığı iddiaları var, bu konuda görüşünüz nedir?" sorusuna Dizayi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Böyle iddialar var, PYD bunu inkar ediyor. Bölgedeki bütün halkın, asıl unsurların, Türkmen, Kürt, Arap, Hristiyan orada yaşama hakkı vardır. Ve orada herhangi bir güç hükümdar olursa, bu insanların hayatlarını, mallarını, mülklerini savunması lazım ve PYD'ye büyük bir görev düşüyor. Şu anda PYD'nin kontrol ettiği bölgeler siyasi olarak Suriye'nin toprak parçasıdır. Biz Irak Kürtleri, Irak Kürdistan bölgesinden sorumluyuz. Ama tabi Suriye'deki Kürtlerin, hak ve hukukuna her zaman sahip çıktık ve destek veriyoruz. Kaderlerini, geleceklerini nasıl tayin ediyorlar, o tamamen kendilerine bağlı."

"Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşmenizde, Ankara'nın endişeleri konusunda, PYD'ye iletmeniz için bir mesaj verildi mi?" sorusuna Sefin Dizayi, "Yok, bizim görüşmemiz daha fazla Erbil, Ankara, Irak'taki gelişmeler, Erbil-Bağdat ilişkileri ile ilgiliydi. Irak'ta durum pek parlak değil maalesef, çatışmalar devam ediyor. IŞİD'in saldırısı bir gün Ramadi başka gün Tikrit... Pek iyi görünmüyor ama hepimizin mücadele verip, IŞİD belasından kurtarmamız lazım" diye konuştu.

"SİLAH VE MÜHİMMAT DESTEĞİ OLACAK"

"Bugüne kadar Türkiye kaç Peşmerge eğitti?" sorusu üzerine Dizayi, şöyle konuştu:
"Avrupa ülkeleri, Kanada, Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, her ülke kendi alanında, kendi değişik silahları üzerinde eğitiyorlar. Türkiye'de farklı sayılar olabilir ama iki eğitim merkezi var, biri Soran'da biri Süleymaniye'de. Başarılı bir eğitim merkezi. Farklı alanlarda eğitim veriyorlar."

"Türkiye'den Peşmerge'ye silah gönderiliyor mu?" sorusuna karşılık Sefin Dizayi, "Geçen Ağustos'ta IŞİD'in saldırısında, tabi Türkiye'nin silah ve mühimmat desteği oldu. Ağır silahlar değil, mühimmat ve hafif silah" ifadesini kullandı.

Haber Ara