Dolar

32,5966

Euro

34,7667

Altın

2.415,78

Bist

9.645,02

'Koalisyon Yemen'de sivilleri öldürdü'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'de sivilleri öldürdüğünü rapor etti.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-01 09:38:30

'Koalisyon Yemen'de sivilleri öldürdü'

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)"Saada'yı hedef almak: Koalisyon güçlerinin hukuksuz hava saldırıları"başlıklı raporda, Yemen'in Saada kentindeki hava saldırılarında nisan ayından bu yana onlarca sivil hayatını kaybettiğini savunarak bunun "savaş hukukunun açık ihlâli" olduğunu ifade etti.

Saada'da 6 Nisan ile 11 Mayıs arasındaki saldırılarda 35'i çocuk en az 59 sivilin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, sivillere ait evlerin, beş pazar yerinin, bir okul ve bir akaryakıt istasyonunun tahrip edildiği, bu yerlerde Husilerin askeri aktivitesinin ise tespit edilemediği yazıldı.

Görgü tanıklarının ifadesi, uydu görüntüleri, video ve fotoğraflara dayanılarak hazırlandığı belirtilen raporda, 5 Mayıs'ta bir kültür merkezi ile bitişiğindeki evlerin isabet alması sonucu El-İbbi ailesinden 17'si çocuk 27 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.
Raporda Husilerin de kente uçaksavar yerleştirdiğinin tespit edildiği belirtilerek, yoğun sivil nüfusun barındığı bölgelere askeri teçhizat yerleştirilmesinden kaçınılması istendi.
HRW, koalisyon güçlerinden de, insan hakları ihlâllerini soruşturmaları ve sivil mağdurlara uygun şekilde tazminat verilmesini talep etti.

Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekâtı başlatmıştı. Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi yönetiminin BM'ye müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyon 21 Nisan'da sona erdi; "Umuda Dönüş" adlı yeni bir operasyon başladı.

Haber Ara