Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Koalisyon turları başlıyor

Başbakan Davutoğlu, koalisyon turlarına bugün CHP lideri Kılıçdaroğlu ile başlayacak. Daha sonra MHP ve HDP ile görüşecek Davutoğlu ilk turda liderlerin koalisyon konusundaki niyetini soracak.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 09:13:56

Koalisyon turları başlıyor

Yeni Şafak'tan Fazlı Şahin'in haberine göre; Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon turlarına, bugün ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek başlayacak. İlk görüşme saat 14.00'te gerçekleşecek. Davutoğlu, yarın saat 14.00'te de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kapısını çalacak. Davutoğlu, üçüncü görüşmesini ise çarşamba günü saat 14.00'te HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile yapacak.

Davutoğlu bugün başlayacağı turlara hazırlığını günler öncesinden tamamladı. Davutoğlu, AK Parti'nin CHP ve MHP ile koalisyon çalışmalarını yürütmek için oluşturduğu heyetteki isimlerle ayrı ayrı değerlendirme yaptı ve raporlarını aldı. Hem CHP'nin hem MHP'nin seçim bildirgelerini, vaatlerini ve şartlarını mercek altına alan komisyonlar, Başbakan'a sundukları raporlarda ortak noktalar, ayrışan noktalar ve görüşleri içeren bilgileri aktardı.

İSTİKRARIN ALTI ÇİZİLECEK

Üç partiye de heyetler ile gidecek Davutoğlu'nun dosyasında uçuk vaatlere karşı da hazırlık yapıldığı öğrenildi. Partilerin genel merkezinde gerçekleşecek görüşmelerde Davutoğlu, nabız tutacak ve 'var mısınız yok musunuz?' diye liderlere soracak. İlk görüşmelerde koalisyon şartları değil, niyetler sorulacak. Bayram sonrası ikinci tur ise CHP veya MHP'den “koalisyona varız” diyenle yapılacak. Başbakan, görüşmeler sırasında temel istikrarın altını çizecek. Koalisyon uğruna, Türkiye'nin, 2001 krizi sonrası kurulan dengelerinin heba edilmemesi gerektiğine vurgu yapacak.

CUMHURBAŞKANI TARTIŞILMAZ

Kurulacak koalisyonun, yeni Anayasa'nın hazırlanmasından paralel yapıyla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesine, çözüm sürecininin devam etmesi, ekonomik istikrarın korunmasından Türkiye'nin 2023 hedefleri ışığında devreye soktuğu dev projelerin tamamlanmasına kadar hassasiyetler ortaya konulacak. Kırmızı çizgi yerine ilkelerle süreci işletecek olan AK Parti, Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini tartıştırmayacak. Öte yandan Davutoğlu'nun en büyük hassasiyetinin 13 yılda kurulan istikrarı bozacak adımlardan kaçınılması olduğu, bu amaçla, muhtemel uçuk vaatlere karşı da hazırlık yapıldığı belirtiliyor. Özellikle seçim öncesi dillendirilen 'bin 500 TL asgari ücret' ve 'emekliye çifte ikramiye' 'mazot 1.5 lira' gibi bazı vaatler pazarlık unsuru olarak gelirse, dengeler ortaya konulacak.

AK Parti olmazsa seçim

AK Partili kurmayları, muhalefetten uzlaşma mesajı gelirse ağustos başında hükümetin kurulmasını beklediklerini vurguluyor. Eğer uzlaşma çıkmazsa, Davutoğlu'nun görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade etmesi bekleniyor. Erdoğan, bu durumda ikinci parti CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na görevi vereceğini belirtmişti. Ne var ki, MHP'nin tutumu nedeniyle CHP'nin, AK Parti'siz bir koalisyon seçeneğini hayata geçirmesi zor olacağı için erken seçim gündeme gelecek.

Koalisyonun anahtarı 14 ilke

Davutoğlu'nun Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşmede, CHP'nin açıkladığı 14 ilkenin ön plana çıkması bekleniyor. Bu ilkelere ilişkin Davutoğlu'nun düşüncelerini dinleyecek CHP heyeti, ikinci turda ise kendi görüşlerini ve “olmazsa olmazlarını” dile getirecek. Davutoğlu'nun söz konusu 14 ilkeye yaklaşımı, CHP'nin koalisyon görüşmelerindeki tavrını belirleyecek. “Emekliye Ramazan ve Kurban Bayramlarında iki maaş ikramiye, refahın tabana yayılması, taşeron sisteminin kaldırılması, yolsuzluk iddialarının araştırılması” konularında hassas davranacak CHP'de, bu maddelerde anlaşılması durumunda, AK Parti ile bir hükümetin kurulabileceği görüşü ağır basıyor.

Haber Ara