Dolar

32,6007

Euro

34,8119

Altın

2.491,55

Bist

9.463,77

Koalisyon görüşmeleri borsayı yükseltti

BIST 100 endeksi, güne önceki kapanışa göre 178,02 puanlık yükselişle 83.604,20 puandan başladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 10:17:04

Koalisyon görüşmeleri borsayı yükseltti

AA'nın haberine göre,  Borsa İstanbul'da pay piyasaları önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0,21 değer kazandı. Açılışın ardından bankacılık endeksi yüzde 0,13, holding endeksi yüzde 0,59 yükseliş kaydetti. 

Dün, koalisyon görüşmelerine ilişkin iyimser bekleyiş ve tüketici güveninde yaşanan iyileşmenin yanı sıra dolarda görülen geri çekilme pay piyasalarında pozitif bir hava oluştururken, Avro Bölgesi'nden Yunanistan ile ilgili olumlu haber akışı küresel risk iştahına katkıda bulundu. Bu gelişmelerle endeks günü yüzde 1,18 yükselişle 83.426,18 puandan tamamlamıştı.

Analistler, yurtdışında Yunanistan'a ilişkin haber akışı, Avrupa ve ABD'de açıklanacak satın alma yöneticileri (PMI) endeksleri, ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri verisinin, yurtiçinde ise TCMB haziran ayı PPK toplantısından çıkacak faiz kararı ile siyasi gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını aktarıyor.

Teknik olarak endekste 82.500'ün üzerinde kalındığı sürece yükseliş eğilimin devam edebileceğini dile getiren analistler, 83.750 - 84.500'ün direnç olarak takip edileceğini tahmin ediyor.

AA Finans'ın PPK Beklenti Anketi'ne katılan 14 ekonomistin tamamı, politika faizi (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ile faiz koridorunun üst ve alt bandında herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor.

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor.

Yurt içi piyasalar PPK'yı bekliyor

Küresel pay piyasalarında Yunanistan ile kreditörler arasında anlaşmaya varılacağı beklentileri pozitif bir hava oluştururken, yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına odaklandı.

Avro Bölgesi maliye bakanları toplantısından, Yunanistan'ın Avro Bölgesinden çıkmasını engelleyecek plan konusunda uzlaşma çıkmazken, liderlerden anlaşma için müzakerelerin sürdürüleceğine ilişkin açıklamalar geldi.

ABD'de dün Yunanistan'a ilişkin iyimserliğin yanı sıra, beklentilerin üzerinde gelen ikinci el konut satışları sonrasında 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,38 seviyesini görürken, pay piyasalarında yükseliş yaşandı. Dow Jones ve Standard & Poor's 500 endeksleri yüzde 0,6 primlenirken, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 0,7 değer kazanarak kapanış rekorunu 5.153,97 puana taşıdı.

Analistler, bugün açıklanacak mayıs ayı dayanıklı tüketim malı siparişleri ve birinci el konut satışları verilerinin endekslerin yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirterek, Yunanistan'a ilişkin gelişmelerin takip edileceğini kaydediyor.

Avrupa tarafında perşembe günü gerçekleştirilecek AB Liderler Zirvesi'ne kadar Yunanistan'daki mali krizin çözümüne yönelik anlaşma sağlanacağı beklentileri, son dönemde dalgalı seyir izlenen pay piyasalarına yoğun talep getirdi. Almanya'da DAX endeksi ve Fransa'da CAC 40 endeksinde yüzde 3,8'lik, İngiltere'de FTSE 100 endeksinde de yüzde 1,7'lik yükseliş yaşanırken, son zamanlarda düşüş trendinde bulunan Yunanistan'da ASE endeksi ise yüzde 9 değer kazandı.

Analistler, henüz Yunanistan'daki mali krizin çözümüne yönelik uzlaşmaya varılamasa da Avro Bölgesi bakanlarından gelen olumlu açıklamalar sonrasında pay piyasalarındaki yükselişin devam edebileceğine işaret ederek, bugün bölgede açıklanan Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini dile getiriyor. Avro Bölgesi maliye bakanları yarın Yunanistan'ın borç krizini görüşmek için tekrar Brüksel'de buluşacak.

Asya piyasalarında cuma günü pay piyasalarında aşırı değerlenme olduğuna ilişkin endişelerle sert düşen Çin Şanghay bileşik endeksi, dünkü tatilin ardından bugün yüzde 0,2 ile düşüşünü sürdürüyor. Japonya'da Nikkei endeksi ise günü yüzde 1,9'lık artışla tamamladı.

Yurt içi piyasalarda ise küresel piyasalarda risk iştahının artması ve dolar/TL'nin 2,6613 ile yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyeye gerilemesinin etkisiyle, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi dün günü yüzde 1,18 yükselişle 83.426,18 puandan tamamladı.

Analistler, BIST 100 endeksi için 83.500 seviyesinin önemli direnç seviyesi olarak öne çıktığını belirterek, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 85.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

Haber Ara