Dolar

32,3119

Euro

35,0621

Altın

2.278,19

Bist

8.994,47

Knesset'in Arap vekilinden Mısır'a 'İsrail'e ziyaret' eleştirisi

İsrail Meclisi Knesset'teki Arap vekil Ayide et-Tumi, Mısır Dışişleri Bakanı'nın Kudüs ziyaretinin Netanyahu'nun imajına yaradığını söyleyerek eleştirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-14 10:15:18

Knesset'in Arap vekilinden Mısır'a 'İsrail'e ziyaret' eleştirisi

İsrail meclisi Knesset'teki Arap milletvekillerinden Ayide et-Tumi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin İsrail'e ziyaretiyle, "Başbakan Binyamin Netanyahu'nun imajının iyileştirilmesinin" hedeflendiğini savundu.

Tumi, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır Dışişleri Bakanının İsrail ziyareti ve Netanyahu ile görüşmesi konularının, talebi üzerine Knesset'te tartışıldığını belirterek, meclisteki konuşmasında, "Şükri'nin ziyareti, Netanyahu ve hükümetinin imajını iyileştirmeye hizmet ediyor" ifadelerine yer verdiğini kaydetti.

Netanyahu ve İsrailli bakanların Afrika ülkeleri ile Mısır ziyaretlerinde, barışın yanı sıra Mısır girişiminin güçlendirilmesi konularının ele alındığını hatırlatan Tumi, bu görüşmelerin, İsrail hükümetinin, 1967 sınırlarına tabi başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması, işgalin sonlandırılması ve adil bir barışa ulaşacak tüm çabalara muhalif tutumunun gölgesinde gerçekleştiğini vurguladı.

Tumi, ziyaretlerin gerçek gündeminin açıklanmadığını ancak görünen gündemin Netanyahu'nun, Fransa'nın girişimi ve uluslararası denetimden kendisine bir çıkış yolu arayışı olduğunu öne sürdü. Tumi, Netanyahu'nun çıkış yolunu bölgesel ya da bir Arap ülkesine hasredilecek denetimle sağlamaya çalıştığını kaydetti.

İsrail İskan Bakanı Yoav Galant ise mecliste Netanyahu adına yaptığı konuşmada, bölgedeki son gelişmelerin, sadece İsrail ile anlaşmalar imzalayan Ürdün ve Mısır'ın, Arap ülkeleri arasındaki istikrarlı iki ülke olduğunu onayladığını belirtti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere geçen hafta Kudüs'e gelen Şükri, Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenlemişti. Şükri, bölgede barışın sağlanması için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin önerisini sunmak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

Haber Ara