Dolar

32,5588

Euro

34,8532

Altın

2.428,62

Bist

9.722,09

KKTC Meclisi, kapalı oturum tutanaklarını erişime açtı

KKTC Meclisi, Kıbrıs görüşmeleri gündemdeyken Kıbrıs müzakerelerine ilişkin Cuellar Çerçeve Anlaşması Taslağı'nın ele alındığı 17 Nisan 1986 tarihli Cumhuriyet Meclisi kapalı oturum tutanaklarını erişime açtı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-31 19:45:38

KKTC Meclisi, kapalı oturum tutanaklarını erişime açtı

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, söz konusu tutanaklarda neler yazdığını AA'ya anlattı.

BUGÜNE DEK 85 KAPALI OTURUM YAPILDI

Siber, kapalı oturumların tutanakların mühürlenerek arşivde saklandığını, yayımlanmadığını anlatarak bugüne kadar Kıbrıs konusunda 85 kapalı oturum yapıldığını açıkladı.

Bunlardan 16'sının 1974 öncesi döneme ait olduğunu, 1974-1983 arası KKTC'nin kuruluşuna kadar 10 kapalı oturum gerçekleştiğini, 1983'ten bu yana da 59 kapalı oturum olduğunu kaydeden Siber, bunların sadece Meclis hafızası açısından değil aynı zamanda Kıbrıs müzakerelerinin dünden bugüne farklı dönemler içinde Meclis'teki değerlendirmeleri kapsadığı için tarihsel süreçte de büyük önem arz ettiğine dikkat çekti

KAPALI OTURUM TUTANAKLARI TARİHTE İLK KEZ AÇILDI

Siber, KKTC Meclisi tarihinde ilk kez kapalı oturum tutanağını açtıklarını belirterek, şunları söyledi:

“17 Nisan 1986 tarihinde yapılan yani 29 yıl önce gerçekleşen Cuellar Çerçeve Anlaşması Taslağı'nın görüşüldüğü Meclis kapalı oturum tutanağını açmış bulunuyoruz. Sayın Hüseyin Angolemli'nin geçtiğimiz gün Meclis Başkanlığına yazılı olarak bu tutanağın açılması için verdiği yazıyı hukuki olarak değerlendirdik. İç tüzüğümüz en az 10 yıl öncesinde yapılmış gizli tutanakların açılabileceğini söylüyor. Divanın da bilgisine getirerek Cuellar Belgesi'nin görüşüldüğü tutanağı açtık. Milletvekillerimiz arzu ettiği takdirde bu tutanağı okuyabilir.”

HARİTA GÖRÜŞÜLMEMİŞ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, tutanaklara göre "17 Nisan 1986 tarihli kapalı oturumda, Çerçeve anlaşması için oylama yapılmamış, harita görüşülmemiştir” açıklamasını yaptı.

Siber, BM'ye harita sunulacağına dair bir konuşma geçmediğini, BM'ye Türk tarafının anlaşma taslağını kabul ettiğine dair mektup gönderileceğinin belirtildiğini sözlerine ekledi.

Haber Ara