Dolar

32,3417

Euro

35,1212

Altın

2.239,88

Bist

8.885,14

KKTC'den 'Doğu Akdeniz'de diyalog' çağrısı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Doğu Akdeniz'deki Türkiye ve KKTC'yi dışlayarak bir yere varılamayacağını dile getirdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-10 15:56:39

KKTC'den 'Doğu Akdeniz'de diyalog' çağrısı

Akıncı, yaptığı yazılı açıklamasında, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell'in Avrupa Parlamentosu'nda, Doğu Akdeniz'deki gerginliğe ve AB-Türkiye ilişkilerindeki tıkanıklığa ancak diyalogla çözüm üretilebileceği yönünde yaptığı konuşmayı çok yerinde ve zamanlı olarak değerlendirdi.

"Doğu Akdeniz'deki enerji denkleminden Türkiye ve KKTC'yi dışlayarak bir yere varılamayacağını öteden beri seslendiriyoruz." ifadesini kullanan Akıncı, diyalog ve uzlaşmanın olmadığı yerde tarafların kendi yollarında yürüyeceklerini, bunun da gerginliklere yol açacağını yıllardan beri vurguladıklarının altını çizdi.

Akıncı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Diyalog ve uzlaşı amacını güttükleri için doğal gaz konusunda gerçekçi bir öneriyi, 13 Temmuz 2019'dan beri masada tutmaktayız. Sayın Borrell de artık bu konularda bilgili bir durumdadır. Kendisiyle yaptığımız yararlı telefon görüşmesi sonrasında Cumhurbaşkanlığı ekibi ile kendi ekibi arasında başlayan verimli diyalog sürmektedir."

"HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNİ YAPMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU İFADE ETMEK İSTERİM"

Gerginliklerden, zıtlaşmalardan ve herkesin zararına olacak çatışmalardan uzak durma yolunun, diyalog ve sorunları çözme iradesinin ortaya konmasıyla gerçekleşeceğine işaret eden Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı olarak her vesileyle bunu ortaya koyduklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, şunları kaydetti:

"Sayın Borrell'in bölgenin önemli bir aktörü olan Türkiye'yi dışlama siyasetine karşı Türkiye'nin öneminin idrakini sergileyen kapsayıcı tavrının olumlu sonuç vermesini diliyorum. Gerek Doğu Akdeniz'deki doğal gaz ve gerekse Kıbrıs sorunu bağlamında Sayın Borrell ile BM zemininde ve AB gözetiminde her türlü iş birliğini yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim."

Haber Ara