Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

KKTC'de Türkiye'den giden ürünler neden çok pahalı? Kıbrıs, Türkiye'den ne bekliyor?

Küresel anlamda yaşanan kriz ortamı ve Türkiye üzerindeki ekonomik baskıların etkisi kendisini KKTC'de de göstermeye başladı. KKTC'de fiyatların çok hızlı artması Türkiye ve Kıbrıs arasında yapılan ticaretin dolar üzerinden olmasını sorgulattı. Konuyu Prof. Dr. Ata Atun'a sorduk.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-07 14:51:03

KKTC'de Türkiye'den giden ürünler neden çok pahalı? Kıbrıs, Türkiye'den ne bekliyor?

KKTC ve Türkiye arasında yapılan ticarette doların kullanılmasını ve gümrük anlaşmasının olmamasını eleştiren Ata Atun, acilen Türkiye ve KKTC arasında bir gümrük anlaşması yapılması gerektiğini savundu. 

ata

"TÜRKİYE VE KKTC ARASDINDA GÜMRÜK ANLAŞMASI YOK"

"KKTC ile Türkiye arasında gümrük ve ekonomik işbirliği anlaşması yok. KKTC'ye Türkiye tarafından ihraç edilen ürünler dolar üzerinden geliyor. Kurda yaşanan hareketlilikten dolayı Türkiye'de fiyatlar yükselince burada iki katı bir yükselme meydana geliyor Sıkıntı buradan başlıyor. Türkiye ve KKTC, kendi aralarında gümrük birliği anlaşması yapmak zorunda. Gümrük vergilerinin karşılıklı kaldırılması gerekir. KKTC, Türk menşeli mallara özel gümrük uygulamalı."

Kıbrıs'ta fiyatların Türkiye'ye göre iki kat fazla arttığını ifade eden Atun, iki ülke arasında dolarla yapılan ticaretin TL'ye çevrilmesi gerektiğini vurguladı. 

"TÜRKİYE VE KKTC DOLAR İLE TİCARET YAPIYOR"

"İki ülke arasında artık ticaretin TL ile olması şart. Nasıl Türkiye bugün Çin ve İran ile kendi para birimleri üzerinden ticaret yapıyorsa KKTC ile de TL üzerinden ticaret yapmalı. Mevcut fiyat artışlarından halk da hoşnut değil. Yurt dışından gelen ürünler için sorun yok. Onlara zaten kur farkı uygulanıyor. Ama Türkiye'den gelen ürünler neden dolar üzerinden? Türkiye'den ihracatın ABD Doları ile yapılması nedeni ile Dolar artış gösterince ithalarçının stokundaki ticari eşyaların kağıt üzerinde maliyet fiyatları hemen artmaktadır. Aynı şekilde deniz taşımacılığı, gümrük harçları ve liman harçlarının tümü ABD Doları üzerinden hesaplandığından, Doların en küçük bir yükselişi  ticari eşyanın maliyetine neredeyse 2 misli yansımaktadır."

Prof. Dr. Ata Atun, ayrıca Kıbrıs'ta yaşanan elektrik sorunu ve Türkiye-KKTC arasında yapılan uçuşların bilet fiyatlarına da değindi. 

ELEKTRİK SORUNU

"Bunun dışında bir diğer sorun ise enerji sorunu. Türkiye'den KKTC'ye kablolu elektrik bağlanmalı. Elektriğe çok ciddi para harcanıyor. Elektriğin Türkiye'ye göre Kıbrıs'taki fiyatı 4 kat daha fazla. Türkiye'den acil olarak elektrik sağlanmalı. Eski hükümet bu konuda çalışmalar yapmıştı ama yeni gelen hükümet bu konuda nedensiz bir şekilde frene bastı.

KKTC, ekonomik hareketlenmelerden Türkiye'ye göre 2 kat daha fazla etkileniyor. Burada herşey taşıma ile olduğundan çok etkileniyoruz. Liman harçları çok yüksek oranlarda. Bu yüzden gümrük anlaşması yapılmalı.

Son olarak Türkiye'den KKTC'ye yapılan uçuşlarda da acilen TL'ye geçilmeli veya iç hat uçuşu statüsünde değerlendirilmeli."

RÖPORTAJ: CUMA OBUZ

Haber Ara