Dolar

32,5671

Euro

34,9928

Altın

2.421,67

Bist

9.722,09

Kızılay'dan Arakanlılar için 100 bin kişilik kamp

Türk Kızılayı, Myanmar yönetiminin soykırımından kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlılar için 24 bin aile kapasiteli 100 bin kişilik kamp kurulacağını duyurdu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-18 10:09:16

Kızılay'dan Arakanlılar için 100 bin kişilik kamp

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Myanmar Ordusu'nun başlattığı ve Budist çetelerin katılımıyla soykırıma dönüşen saldırılardan canını kurtarmak için kaçan ve Bangladeş'e sığınan yüz binlerce Arakanlı Müslüman için Kızılay harekete geçiyor...

ÇADIR 'KÖY'LER

Türk Kızılayı, Myanmar yönetiminin soykırımından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlılar için 24 bin aile kapasiteli 100 bin kişilik kamp kurulacağını duyurdu. Buna göre Barınma merkezinde cami, okul ve sağlık ocağı da bulunacak. Myanmar'dan Bangladeş'teki mülteci kamplarına sığınan Arakanlıların dramına çözüm bulmak için bölgeye gelen Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık, Türkiye'nin 1 milyon Arakanlı mültecinin yaşadığı Cox's Bazar'da 24 bin aile için barınma merkezi inşa edeceğini açıkladı. Çelik konstrüksiyon ve 2+1 olarak tasarlanan evlerde mutfak ve banyo da olacak. Barınma merkezi yanında cami, okul, sağlık ocağı gibi sosyal merkezler de bulunacak.

BÖLGENİN İLK BARINMA PROJESİ

Proje hakkında açıklama yapan Kınık "Bangladeş Kızılayı ve hükümeti ile temas kurarak eğer bize bir alan gösterirlerse bu alanda yaşayan bütün insanların sorumluluklarını karşılayabileceğimizi ve onlara çok boyutlu hizmetler sunabileceğimizi söyledik. Uzun görüşmelerin ardından yaptığımız anlaşma çerçevesinde Arakanlı mülteciler ilk kez kalıcı bir barınma merkezine kavuşmuş olacak. Bangladeş hükümetinin tahsis ettiği bölgeye Türkiye 24 bin yarı kalıcı konut yapacak" dedi.

TÜRKİYE DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK

Kınık, "Cox's Bazar'da eskiden gelenler ile birlikte yaklaşık 1 milyon Arakanlı yaşıyor. Burada kalıcı yapılaşma iznini ilk kez Türkiye aldı. Biz Bangladeş hükümetine Arakanlılar Myanmar'a dönerse Bangladeş'te yardıma muhtaç insanların da konaklayabileceği bir yer yapmayı taahhüt ettik. Onlar da bunu kabul etti. Kampların içindeki bütün hizmetleri STK'lara bölüştüreceğiz. Bu barınma merkezinin içinde su kuyuları, sağlık ocağı, okul ve cami de yapacağız. Biz yapacağımız korunaklı bölge ile en azından ilk etapta 100 bin Arakanlının daha insani şartlarda yaşamasını sağlayacağız. Bu proje ile dünyaya örnek olacağız" ifadelerini kullandı.

500 BİN ARAKANLI KAÇTI

Ayrıca Myanmar'ın Arakan bölgesinde yapılan zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları'nın sayısı her geçen gün artıyor. Rohingyalar, teknelerle ve uzun yürüyüşlerin ardından Bangladeş'e gelmeye devam ediyor. Her gün binlerce kişi yürüyerek ya da teknelerle sınırı geçiyor. 25 Ağustos'tan sonra Myanmar'dan Bangladeş'e geçen Arakanlılar'ın sayısı 500 bin sınırına ulaştı. Zor şartlar altında geçen uzun bir yolcuğun ardından mülteci kamplarına ulaşan Arakanlılar'ı buralarda başka sorunlar bekliyor. Arakanlılar kamplarda açlık ve içme suyu sıkıntısı çekiyor.

Haber Ara