Dolar

32,5578

Euro

34,9923

Altın

2.436,33

Bist

9.774,46

'Kışkırtıcı sondaj faaliyetlerinde bulunan taraf, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'dir'

KKTC Başbakanı Ersan Saner ve Dışişleri Bakanlığı, 10-11 Aralık'ta gerçekleştirilen AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Sonuçları'na tepki gösterdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-11 23:45:22

'Kışkırtıcı sondaj faaliyetlerinde bulunan taraf, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'dir'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Başbakanı Ersan Saner, yaptığı yazılı açıklamada, AB Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinin tek taraflı ve kışkırtıcı olduğunun iddia edilerek kınanmasının yanlış bir karar olduğunu belirtti.

Saner, "Doğu Akdeniz'de tek yanlı ve kışkırtıcı sondaj faaliyetlerinde bulunan taraf, Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye'nin ortak komite kurulması önerisini reddeden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'dir (GKRY). AB'nin hala Kıbrıs'ta var olan gerçekleri göz ardı ederek hatalı bir şekilde tam üye yaptığı GKRY'i memnun edici kararlar alması Kıbrıs konusunun halline hiçbir fayda sağlamamıştır, bundan sonra da sağlamayacaktır." ifadelerini kullandı.

Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de ne yapabiliyorsa kendilerinin de onları yapma hakkı olduğuna vurgu yapan Saner, "Mademki onlar İsrail ve Mısır'la anlaşmalar yapıp sondaj faaliyetlerinde bulunabiliyorlar, bizim de Türkiye ile antlaşmalar yaparak sondaj faaliyetlerinde bulunmamız yasaldır, uluslararası hukuka uygundur." değerlendirmesinde bulundu.

Saner, Türkiye ve KKTC'nin şu veya bu tehditlerle Doğu Akdeniz'deki haklarından geri adım atmayacağını kaydetti.

Haber Ara