Dolar

32,4894

Euro

34,5841

Altın

2.476,00

Bist

9.589,74

Kışı hastalıksız geçirmenin yolları…

Sıcak buharlı bir banyo, ağrıyan kaslarınıza çok iyi gelebilir fakat cildinizin nemini de aynı hızla alıp götürür. Aşı yaptırarak, mevsiminde, rengarenk beslenerek ve banyo zamanınızı kısa tutarak kışı sağlıklı geçirin.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-22 15:57:40

Kışı hastalıksız geçirmenin yolları…

Soğuklar iyiden iyiye yüzünü gösterdi. Bazı püf noktalarına uyarak sonbahar ve kış mevsimlerini sağlıkla geçirmek mümkün. Check-up ve Sağlıklı Yaşam Kliniği'nden Yrd. Doç. Dr. Eren Eroğlu, sağlıklı bir kış için neler yapılabileceğini anlattı…

AŞI YAPTIRIN

Geçtiğimiz yıllarda görülen domuz gribi tehdidi, abartılmış endişe ve aşılama kampanyaları ne yazık ki aşı bilincine büyük sekte vurdu. Grip aşıları sihirli değnek değil ama gripten korunmanın da tek gerçek yolu. Hastalık kapıya dayanman önce yapılacak aşının fayda etme olasılığı yüksek.

RENGARENK BESLENİN

Sebzeler ne kadar renkliyse besin değerleri de o kadar yüksektir. Değişik günleri değişik renklere ayırın, bir gün sarı renklileri yiyin (greyfurt, bal kabağı, mısır, elma), bir gün koyu yeşilleri tercih edin (brokoli, pırasa, kara lahana), kırmızı ve moru da ihmal etmeyin. Yoğurdu bol tüketin, çünkü yoğurt;

 İçindeki bol kalsiyumla kemik erimesini önler

 Yüksek tansiyon riskini azaltır

 Kolit ve kabızlığa iyi gelir

MEVSİMİNE GÖRE BESLENIN

Günümüzde trend organik beslenmek olsa da, her şeyi mevsiminde yemek ve kendi bölgenizde yetişenleri tüketmek de tercih sebebi olmalı. Bir gıdanın üretiminden sofraya gelmesine kadar geçen süre, taşıdığı besinlerin kaybolmaması açısından önemli. En iyisi yerel üretilen organik gıdaları tüketmek.

SICAK SU ZARAR VERİYOR

Sıcak buharlı bir banyo, ağrıyan kaslarınıza çok iyi gelebilir fakat aynı hızla cildinizin nemini de alıp götürür. Sıcak su; soğuk ya da ılık suya oranla cildin koruyucu doğal yağının daha hızlı yok olmasına sebep olur. Çözüm, banyo zamanını kısaltıp sıcak yerine ılık suyla yıkanmakta. Kurulanırken de kendinizi havluyla ovalayarak değil, havluyu vücudunuza bastırarak kurutun.

NEMLENDİRİCİ KULLANIN

KURU bir ciltle baş etmenin en etkili yolu nemlendirici kullanmak. Cildiniz yağlı olsa bile nemlendirici kullanmak faydalı, sadece cildin gözeneklerini tıkamayacak birini seçmek gerekir.

ÇAY VE SUYLA OYALANIN

YEMEK sonrası masa başında sohbet ederken ya da televizyon seyrederken farkında olmadan atıştırmanın zararları oldukça fazla. Bunun önüne geçmek için:

 Ağzınıza sakız ya da naneli kalorisiz şeker atın

 Kalkıp dişinizi fırçalayın

 Ne yiyecekseniz inceleyin ve düşünün

 Elinize bir bardak çay ya da su alarak meşgul olun.

CİLDİNİZE ÖZEN GÖSTERİN

YAZ bitip kış geldiğinde, daha ne oluyor diyemeden soğuk havalar ve rüzgar bir anda cildinizi yıpratıp dudaklarınızı çatlatabilir. Dirsekleriniz kurumuş, kaşınıyor ya da yüzünüzdeki T bölgesi içler acısı ise; alacağınız kış önlemleri gülüşünüzü tekrar kazanmanıza yardımcı olacak.

Haber Ara