Dolar

32,4757

Euro

34,8170

Altın

2.477,97

Bist

9.530,47

Kış aylarında çocuklarınızı koruyun

Uzmanlar, kış ayının gelmesiyle birlikte enfeksiyon hastalıklarının da görülme sıklığının arttığına dikkat çekti ve aileleri uyardı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-29 10:16:25

Kış aylarında çocuklarınızı koruyun

İHA'nın haberine göre, Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte hastalıklarda kendini göstermeye başladı. Grip gibi hastalıkların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesiyle bulaşma oranın artması ise birçok kişinin hasta olmasına neden oluyor. Bitlis Devlet Hastanesi Çocuk Doktoru Ayhan Demir, sonbahar kış aylarında sık görülen ve salgınlarla seyreden gribal enfeksiyonların çocuklar ve halk sağlığı açısından önem arz ettiğini belirterek, konuyla ilgili şunları söyledi:

Hastalar evlerinde istirahat etmeli

Bu mevsimlerde genelde tüm toplumu ilgilendiren gribal hastalıklar, özellikle küçük çocuklarda daha da fazla görülüyor. Grip olan insanların bu hastalığı başkalarına bulaştırmamak için evinde birkaç gün mutlaka istirahat etmesi gerekiyor. Zorunlu olmadıkça toplu yerlerde bulunmamalı ve toplu taşıma araçlarına binilmemesi da önemli. Grip mikrobu, en çok solunum yoluyla geçiyor. Hasta kişinin salgılarıyla kirlenmiş olan eşyalarından da hastalık bulaşabiliyor.”

Gripten korunmak için neler yapılmalı?

“Hasta kişinin eşyalarını kullanmaktan kaçınmalıdır. Özellikle yaşlı kimseler, bebekler, kalp ve damar hastalığı olanlar, astım, KOAH, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği ve kronik hastalığı olanlar gripten en çabuk etkilenen kişilerdir. El temizliği hastalıklardan korunmanın en önemli yollarından birisidir. Özellikle hasta kişilerin ellerinden kapı kolu, umuma açık eşyalar, el ile dokunulan her şeyden mikropları ellerimizle alırız. Gün içerisinde ellerin yıkanması bu açıdan çok önemlidir.”

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin

“Grip olmamak için yapılması gereken en doğru davranış, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, yumurta ve balık yeteri miktarda yenmelidir. Bol miktarda sıcak bitki çayları tüketin. Bunlara örnek vermek gerekirse, ıhlamur, ada çayı, limon çayını sayabiliriz. D vitamini vücudun bağışıklığı sistemi için gerekli olan bir vitamindir. Süt, peynir, yoğurt, balık ve mantar başlıca D vitamini taşıyan besinlerdir. Yalnız D vitaminin vücutta aktif hale geçmesi için güneş ışınına gerek vardır. Kış aylarında güneş ışınları fazla olmadığından kişiler daha sık hasta olurlar.”

Stres bağışıklık sistemini zayıflatıyor

“Ayrıca C vitamini yeterli miktarda sebze ve meyvelerden alabilirsiniz. Stresi hayatımızdan çıkartamayız ama onu kontrol altına alırsak bağışıklık sistemimizi de korumuş oluruz. Stres bağışıklık sistemini zayıflatır. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlık gribin en iyi dostlarıdır. Bunun için bu kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Gribe yakalandığınız zaman bunu geçirmek için özel bir ilaç yoktur. Antibiyotik size fayda yerine zarar verecektir. Bunun yerine beslenmesine özen göstermeniz daha iyi olacaktır.”

Haber Ara