Dolar

32,5883

Euro

34,8083

Altın

2.420,97

Bist

9.645,02

Kırşehir'de FETÖ sanıkları hakim karşısına çıktı

Kırşehir'de, FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, aralarında öğretmenlerin de bulunduğu 25 tutuklu sanığın yargılanmasına başlandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-21 18:09:07

Kırşehir'de FETÖ sanıkları hakim karşısına çıktı

AA'nın haberine göre; Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, örgütün gizli yazışma programı ByLock'u kullandıkları iddia edilen ve ayrıca "FETÖ üyeliği, örgüte finans ve eleman sağlamak, örgüt adına toplantılar organize etmek" suçlarından yargılanan 25 sanık ile avukatları katıldı.

Sanık M.K, örgüte yakınlığı bilinen Cacabey Eğitim Derneğine öğrenci velilerinden birinin ricasıyla üye olduğunu, derneğe birkaç kez maç izlemek için gittiğini, örgütle aktif bir bağlantısının olmadığını söyledi.

Daha önceleri akıllı telefon kullanmadığını ancak 2014 yılı sonu itibarıyla akıllı telefon aldığını aktaran M.K, ByLock kullandığı yönündeki iddiaları reddetti.

Sanıklardan E.K, Aktif Eğitim Sendikasının örgütle alakası olduğunu bilmediğini, öğretmen olduğu için özlük haklarını savunacağını, yeni kurulmuş bir sendikanın daha fazla çalışacağını düşündüğü için üye olduğunu, herhangi bir örgüt ile ilişkisinin olmadığını savundu.

ByLock kullanmadığını öne süren A.B. de mahkeme başkanının adına aynı GSM operatöründen 4 farklı numara ile hat alındığını sorması üzerine "Dönem dönem bazı GSM operatörleri kampanya yapıyor, daha ucuz konuşmak için fazla hat alınıyordu. Bende öğretmen olduğum için 4 tane kendi adıma hat aldım. 1999 yılından beri kullandığım numaramın yanı sıra bunlardan birini ben kullanıyordum, birini eşime verdim, o kullandı. Diğer bir tanesini berberime ve hırdavatçı esnafı olan bir arkadaşıma verdim. Ancak ByLock kullanılan hattın üzerime kayıtlı olup olmadığını bilmiyorum." dedi.

MAAŞINI HİMMET OLARAK VERİRSEN...

Sanık N.Y ise ABD'de yaşayan teyzesinin oğlunun yanına gezmek için 2 kez gittiğini söyledi.

Mahkeme başkanının İ.B isimli bir şahsın kendisi hakkında "N.Y. ile bir arkadaşım aracılığıyla tanıştım. Birkaç kez kendisinin yaptığı dini sohbetlere katıldım. Birkaç sohbetten sonra kendisine sohbetlerde neden rütbeli ya da farklı kişiler katılmıyor diye sordum, 'Güvenlik nedeniyle onların sohbetleri farklı yerlerde yapılıyor' demişti. Tedbir amaçlı denilerek sohbetlerden önce telefonlar kapatılırdı. N.Y. bana 'Devletin sistemi faizle çalışıyor, faiz üzerine kurulu maaşlar. Maaşının bir kısmını 'himmet' olarak verirsen, maaşlar helal olacaktır.' diyerek benden her maaşımın yaklaşık yüzde 15-20 gibi bir kısmını 'himmet' olarak vermemi istedi. Beni sık sık gördüğünde ve bazen arayarak 'himmet' istiyordu. Kurban bağışı yapmamı istedi." şeklinde ifade verdiğini hatırlatması üzerine N.Y suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

Mahkemece ifadeleri alınan zanlılar, iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini istedi.

Duruşmaya, diğer sanıkların ifadelerinin alınması için ara verildi.

Kırşehir'de il merkezi ve ilçelerinde farklı tarihlerde düzenlenen operasyonlarda aralarında öğretmenlerin de bulunduğu 44 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 25'i tutuklanmıştı.

Haber Ara