Dolar

32,5058

Euro

34,9556

Altın

2.434,38

Bist

9.798,20

'Kırmızılı Kadın' davasında polise ceza

Gezi Parkı olaylarında sembol hale gelen ve ’Kırmızılı Kadın’ olarak tanınan Ceyda Sungur’a biber gazı sıkan polise, 1 yıl 8 ay hapis ve 600 fidan dikme cezasına çarptırıldı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-10 15:38:52

'Kırmızılı Kadın' davasında polise ceza

Gezi Parkı olaylarında sembol haline gelen “Kırmızılı Kadın” akademisyen Ceyda Sungur'a biber gazı sıktığı iddia edilen polis memurunun yargılandığı davada karar açıklandı. İstanbul 73'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında şikayetçi Ceyda Sungur ve sanık polis memuru Fatih Zengin ile taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmanın başlamasının ardından Sungur'un avukatı İlkay Bahçetepe söz aldı. Avukat Bahçetepe, sanık tarafının mahkemeye sunduğu görüntülerin müvekkili Sungur ile bir alakası bulunmadığı, söz konusu görüntülerde Sungur'un görülmediğini belirtti. Avukat Bahçetepe, “Dosya kapsamındaki diğer deliller maddi gerçeği aydınlatmaya yeterlidir. Müvekkilim Gezi Parkı'nda ifade hürriyeti ve protesto hakkını kullanmıştır. Sanık polis memurunun kullandığı göz yaşartıcı gaz kimyasal silah olarak kabul edilmelidir” dedi.

“SANIK EZİYET ETMEYE YÖNELİK BİR GÜÇ KULLANMIŞTIR”

Olay günü Sungur'un üzerinde hiçbir alet bulunmadığını belirten avukat Bahçetepe, sanık polisin orantısız bir güç kullandığını öne sürdü. Avukat Bahçetepe, “Görüntüler ve raporlar müvekkilimin kolluk kuvvetlerine hiçbir şekilde hakarete etmediğini, şiddet uyguladığını ispatlamaktadır. Sanık polisin işlediği bir suç söz konusudur. Sanık eziyet etmeye yönelik bir güç kullanmıştır. Yaşam ve barışçıl bir gösteriye katılma hakkına müdahale edilmiştir” diye konuştu.

“BEN DİL KÖKÜ KANSERİNDEN ÖLEN MEHMET İSTİF'TEN ŞANSLIYMIŞIM”

Şikayetçi Ceyda Sungur ise ifadesinde, geçen yıl dil kökü kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Mehmet İstif'i hatırlattı. Sungur, “Mersin'deki Gezi parkı eylemlerinde Mehmet İstif'e 40 santimetre mesafeden ağzının içine gaz sıkılması nedeniyle dil kökü kanseri oldu ve geçtiğimiz yıl hayatını kaybetti. Ben ondan çok daha şanslıymışım. Orada da polis benzer bir mesafeden kast ederek gaz sıktı. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

“CEYDA HANIM YERİNE BAŞKASI DA OLABİLİRDİ”

Sanık polis memuru Fatih Zengin duruşmada söz alarak beraatini talep etti. Zengin'in avukatı Funda Sadıkahmet Alp, müvekkilinin Gezi Parkı olayları sırasında ameliyatlı olmasına karşın, göreve çağrıldığı için olay yerine gitmek zorunda kaldığını söyledi. Avukat Alp, “Müvekkilim aldığı emir doğrultusunda gaz sıkmıştır. Kesinlikle şikayetçiye karşı bir kastı yoktur. Amirinden aldığı emirle hareket etmiştir. Karşısında Ceyda hanım yerine başka biri de olabilirdi. Müvekkilimin karşısında başka biri de olsaydı ona karşı da söz konusu eylemi talimatlar doğrultusunda yerine getirecektir” dedi.

1 YIL 8 AY HAPİS VE 600 FİDAN DİKME CEZASINA ÇARPTIRILDI

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme, sanık Fatih Zengin'i Ceyda Sungur'a karşı zorla kullanma yetkisini aşarak hafif yaralama suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanığın kişilik yapısı, olayın özellikleri itibariyle ayrıca 300 fidan dikerek 6 ay süreyle bakımını yapma yükümlülüğünü yerine getirmesi tedbirine tabi tutulmasına hükmetti.

ZENGİN, SUNGUR'UN YANINDAKİLERE GAZ SIKMASI NEDENİYLE DE CEZA ALDI

Mahkeme, sanık Fatih Zengin'in, müşteki Sungur'un etrafında bulunan açık kimliği tespit edilemeyen diğer bir kısım şahıslara herhangi bir uyarı yapmadan ve talimatlara aykırı şekilde biber gazı sıkarak, tekme attığı kişilere ve çevredekilere üzerine atılı görevinin gereklerine aykırı etmek suretiyle görevi kötüye kullanmak suçundan 10 ay hapis ve 300 fidan dikerek 6 ay süre bakımını yapma cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanığa verilen hapis cezasını erteledi.

MAHKEME SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Mahkeme öte yandan, karar kesinleştiğinde atılı suçla ilgili olarak ihmal sureti ile görevi kötüye kullanma suçunu oluşturabilecek ihtimaller ve talimatlar bakımından ilgili kamu görevlileri hakkında kesinleşmiş kararla birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Haber Ara