Dolar

32,3307

Euro

35,0310

Altın

2.282,61

Bist

8.974,69

'Kırmızı çizgilerle masaya oturulmaz'

Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakyemez, Anayasa Mutabakat Komisyonu çalışmalarında CHP'nin tavrını eleştirerek 'Kırmızı çizgilerle masaya oturulmaz' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-17 18:33:29

'Kırmızı çizgilerle masaya oturulmaz'

AA'nın haberine göre, TBMM Anayasa Mutabakat Komisyonu çalışmalarında CHP'nin tavrını eleştiren uzmanlar, siyasi partiler tarafından getirilen önerileri tartışmadan, kırmızı çizgilerle komisyon masasına oturmanın yeni anayasanın yapılmayacağı anlamına geldiğini söyledi.

TBMM Anayasa Mutabakat Komisyonu çalışmaları kapsamında CHP'nin tumuna ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "Uzlaşma Komisyonuna, yeni anayasa yapma iddiasıyla oturmak istiyorsa bir siyasi parti, kırmızı çizgilerinin olmaması gerekir" dedi.

Hakyemez, "Önce bir görüşülsün, ondan sonra siz kabul edersiniz ya da etmezsiniz. Çok normaldir. Bunların hiçbirisi olmadan daha işin başında bu bizim kırmızı çizgimizdir şeklindeki yaklaşımlar, aslında yeni anayasa yapma noktasında çok da istekli olmadıkları anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

"CHP, HDP'lileşiyor' eleştirisinin ne kadar haklı olduğunu gösterdi"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran da "Türkiye'deki terörle mücadelenin devam ediyor olması Suriye'de YPG'nin vuruluyor olması, önümüzdeki mart, nisan aylarında ortamın daha hareketlenebileceği öngörüleri çerçevesinde CHP, kendi sert muhalefetine bir zemin teşkil ediyor" dedi.

Duran, şöyle devam etti: "Çünkü Anayasa Komisyonu, neticede iktidarla muhalefetin beraber bir şeyler yaptıkları bir platform olacaktı. Onu şimdiden kapatarak, aslında Baykal'ın söylemiş olduğu gibi 'CHP, HDP'lileşiyor' eleştirisinin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. CHP daha sert bir muhalefete hazırlanıyor."

"CHP engelleyici bir yaklaşım sergiliyor"

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise Türkiye'de özellikle sol kesimin yeni bir anayasanın sağcı bir iktidarın öncülüğünde yapılmasını istemediğini belirtti. 

"Türkiye, şu anda hem zihinsel hem kurumsal anlamda kendisini yenileme ihtiyacı içerisinde ve belli bir olgunluğa erişti" diyen Akgün, "Gerek 2011 sonrası oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu gerekse şimdi yeni durumda CHP'nin izlediği politika maalesef oyalayıcı ve engelleyici bir yaklaşım sergiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara