Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kırkızistan'da ŞİÖ'nün 'Barış Misyonu' tatbikatı sona erdi

Kırkızistan'da ŞİÖ'nün 'Barış Misyonu' tatbikatı sona erdi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-21 18:15:52

Kırkızistan'da ŞİÖ'nün 'Barış Misyonu' tatbikatı sona erdi
Kırgızistan Genelkurmay Başkanlığı, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üye ülkelerinin silahlı kuvvetlerinin terörle mücadele "Barış Misyonu 2016" askeri eğitim tatbikatına ev sahipliği yaptı.

Ülkenin kuzeyindeki Issık Göl bölgesindeki Balıkçı kentinde, Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait Edelveyis askeri eğitim tatbikat bölgesinde 15 Eylül'de başlayan ŞİÖ'nün terörle mücadele "Barış Misyonu 2016" tatbikatına Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, Çin ve Rusya'dan 2 bin 16 asker katıldı.

Issık Gölü kıyısına yakın bir alanda gerçekleştirilen tatbikatta, Tanrı Dağı'nın eteğinde temsili iki yerleşim birimi oluşturuldu. Söz konusu yerleşim birimlerini kuşatmaya çalışan ve anayasal düzene saldırı düzenlemeye yönelik harekete geçen teröristlere, ŞİÖ Birleşik Gücü bünyesindeki 2 bin asker ve 300 askeri araçla operasyon düzenlendi.

Tatbikat, ŞİÖ Birleşik Gücü Komutanı Bakıt Bekbolotov'un, temsili ülkeye yasa dışı yollardan geçen teröristlerin yok edilmesi için emir vermesiyle başladı.

Yerleşim birimlerinde sivil halk güvenli bir yere alındıktan sonra gelen istihbarat üzerine operasyon başlatıldı. Operasyonda, helikopterler, uçaklar, ağır silahlar, asker ve silah taşıyan zırhlı araçlar ve paraşütçüler kullanıldı. Yoğun bombardımana tutulan bölge kuşatıldı ve düşmandan arındırıldı.

Tatbikatın son safhasına Kırgızistan ordusunun yanı sıra, Acil Durumlar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, sağlık, kurtarma ve yangın söndürme ekipleri, Milli Muhafız Birliği ve Milli İstihbarat ekipleri katıldı.

Tatbikatın sonunda Kırgızistan Genelkurmay Başkanı Rayimberdi Duyşenbiyev, gazetecilere yaptığı açıklamada, ŞİÖ'nün terörle mücadele tatbikatında özellikle Kırgız komutanların ve askerlerin gerekli eğitimi aldığını belirterek, ŞİÖ'nün "Barış Misyonu 2016" tatbikatının başarıyla geçtiğini vurguladı.

Genelkurmay Birinci Başkan Yardımcısı Albay Kubanıçbek Orozmatov, tatbikatın amacı hakkında yaptığı açıklamada, ŞİÖ Birleşik Gücü'nün sadece terörle mücadele için üye ülkelerdeki operasyonlara katılabileceğini belirtti. Orozmatov, tatbikatta, ŞİÖ üyesi ülkelerin orduları, uzun mesafeli bölgelere asker gönderme, devlet sınırlarını ve gümrüklerini geçme, orduların etkileşim ve işbirliği ile ilgili yeteneklerini güçlendirdiklerini kaydetti.

Kırgızistan'ın ev sahipliğinde ilk kez yapılan ŞİÖ'nün "Barış Misyonu 2016" tatbikatı, ödül ve sertifika töreninin yanı sıra ŞİÖ Birleşik Gücü bünyesindeki askeri helikopterler ve askerlerin geçit töreni ile sona erdi.



Haber Ara