Dolar

32,5804

Euro

34,8041

Altın

2.508,71

Bist

9.693,46

'Kırımlı gençler Rus ordusunda askerlik yapmaya zorlanıyor'

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna basınına yaptığı açıklamada Kırımlı gençleri Rus ordusunda askerlik yapmaya zorladığını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-04 11:29:22

'Kırımlı gençler Rus ordusunda askerlik yapmaya zorlanıyor'

Kırım Haber Ajansı'nda yer alan habere göre Çubarov'un açıklamaları şu şekilde:

“ZORUNLU ASKERLİĞE ÇAĞRILANLARIN YÜZDE 20'Sİ KIRIM TATAR GENÇLERİ”

“Rusya, gençleri zorla askere alarak Cenevre Sözleşmesinin savaş sırasında sivil halkı koruma ile ilgili maddesini ihlal ediyor. Sözleşmenin 51. maddesine göre, işgal edilen topraklarda yaşayan insanların, işgalci devletin ordusunda askerlik yapmaya zorlanması yasak… Her yıl zorunlu askerliğe yaklaşık 5 bin genç çağrılıyor. Bunların arasında Kırım Tatar gençleri de bulunuyor. Tahminlerimize göre Rus ordusuna zorunlu askerliğe çağrılanların yüzde 20'si Kırım Tatar gençleridir.”

İŞGAL EDİLEN KIRIM'A 140 BİN RUSYA VATANDAŞI YERLEŞTİRİLDİ

Bunun dışında KTMM Başkanı Çubarov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in raporunu da hatırlattı. Raporda, işgalci devlet Rusya'nın yarımadaya 140 bin Rus vatandaşı yerleştirdiği kaydediliyordu. Çubarov, bu rakamın eksik olduğunu belirterek Çubarov, “Bu rakam en az 4 veya 5 ile çarpılmalıdır. Ukrayna, yarımadayı kendi egemenliği altına aldığı zaman yeni bir nüfus yapısıyla karşı karşıya kalacaktır…Orada yasa dışı olarak yarımadaya taşınan insanlar yerleşmiş olacak. Rusya, yarımadaya kendi insanlarını yerleştirdi. Korku ve baskıyla ilk önce Kırım Tatarlarını hedef aldı. Ve Ukrayna vatandaşlarını yarımadayı terk etmeyi zorladı ve bu uygulamasına da devam ediyor” diye konuştu.

 

Haber Ara