Dolar

32,5358

Euro

34,9272

Altın

2.439,83

Bist

9.716,77

Kırım Tatar sürgününün 72. yılı

Kırım Tatar sürgününün 72. yılı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-17 16:40:53

Kırım Tatar sürgününün 72. yılı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, "Kırım'da, Ukrayna'da ve Suriye'de bölgesel jandarma rolünü oynamaya yeltenen Putin, tarihten dersler çıkarmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Demirel, Kırım Tatar sürgününün 72. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Kırım Tatar Türklerinin erkek, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı gözetmeksizin, "Kızıl Çar Stalin"in emriyle 72 yıl önce sürgüne gönderildiklerini belirtti.

"İnsanlık dışı yöntemlerle, kurbanlık hayvanlar gibi tren vagonlarına doldurulan Kırım Türklerinin farklı bölgelere sürgün edildiğini, yarım milyon insandan neredeyse, yarısının da yollarda şehit düştüğünü" anımsatan Demirel, "Zulmün yeni sürümü 2014'ün Mart ayında eski KGB şefi yeni Çar Putin'in iktidarında zuhur etmiştir. Putin sayısız Kırım Türkünü kitlesel göçe yani sürgüne mahkum etmiş, Kırım Türklerini bir kez daha vatansız bırakmaya teşebbüs etmiştir." ifadesini kullandı.

Rusya'nın, Kırım'ı yasa dışı ilhakını müteakip, bölgede birçok faili meçhul, keyfi şiddet ve hukuksuz tutuklama vakasının yaşandığını vurgulayan Demirel, MHP olarak tespit edilmiş pek çok vakada gerek hükümet nezdinde gerekse de uluslararası platformlarda üstlerine düşeni yerine getirdiklerini kaydetti.

"Müdahil olduğu her coğrafyada zulüm, kan ve işkenceyi temel bir yöntem sayan Rusya'nın gereken cevabı alacağını" savunan Ruhsar Demirel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kırım'da, Ukrayna'da ve Suriye'de bölgesel jandarma rolünü oynamaya yeltenen Putin tarihten dersler çıkarmalıdır. Çarlık hayalleriyle yanıp tutuşan Rusya, her imparatorluğun sonunun kaçınılmaz toprak kaybı olduğu gerçeğini kendine hatırlatmalıdır. 1944'te nüfusu yarı yarıya düşen bir millet, geçen yıllar içinde milli şuuru ve imanı sayesinde eski gücünün de üstüne çıkabilmiştir. 2014'te yeniden zorbalığa uğrayan Kırım Tatar Türk halkı, gelecek günlerde kendisine ait olanı yeniden fethetmesini de bilecektir."

Haber Ara