Dolar

32,6028

Euro

34,8450

Altın

2.495,67

Bist

9.465,90

Kırım’da sürgünü protestoya dava açıldı

Rusya, Kırım Tatar sürgününü anmak için miting düzenleyen ve mitinge katılanlar hakkında dava açtı, ilk duruşma 18 Haziran'da görülecek

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 11:37:42

Kırım’da sürgünü protestoya dava açıldı

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, Kırım'ın Krasnoperekopsk bölgesinde Saniye Ametova'ya Kırım Tatar Sürgün kurbanlarını anmak üzere 18 Mayıs tarihinde matem mitingi organize ettiği için davanın açıldığını bildirdi.

Kırım Haber Ajansı'ndaki habere göre Smedlâyev, söz konusu mahkeme duruşmasının 18 Haziran 2015 tarihinde başlayacağını belirtti. Smedlâyev ayrıca Saniye Ametova'nın aldığı mahkeme ihbarnamesinin fotoğrafını yayınladı.

ÇUBAROV'DAN TEPKİ

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ramazan ayın ilk gününde Kırım Tatar Krasnoperekopsk bölge meclisi Başkanı Saniye Ametova'nın hakkında yapılacak duruşmayı, Kırım Rus yönetimin Kırım Tatar halkına karşı yaptığı rezil bir eylem olarak nitelendirdi.

Çubarov, Saniye Ametova ile beraber 5. sınıftan beri beraber okuduğunu bildirdi. Çubarov Facebook sayfasında, “Onun merhum babası İsa ağa ve annesi Nazmiye hanım, Sovyet yönetiminin yasağına rağmen Kırm'a 1968 yılında giden ilk Kırım Tatar ailelerinden biri idi. Bu ailenin o yıllarda Kırım'da çektiği yoksulluklar hakkında bir kitap dolusu şey yazılabilir” dedi.

Saniye Ametova'nın, velilerinin en iyi özellikleri olan dürüstlük ve Kırım'a sevgiye sahip olduğunu anlatan Çubarov, “Kardeşleri de öyle büyüdü. Merhum eşi Rayet ile beraber çocuklarını da öyle terbiye etti” diye yazdı.

Saniye Ametova'nın, Kırım Tatar Milli Hareketi'nin en dayanıklı ve cesur aktivistlerinden biri olduğunu kaydeden Çubarov, hem Kırım Tatarlarının hem de diğer milletlerin temsilcilerin Ametova'ya saygı duyduğunu bildirdi.

Çubarov, Saniye Ametova'ya yapılan baskılardan parmağı olan herkesin ceza alacağını yazdı.

Bu arada Krasnoperekopsk bölgesi Küçük Mamçık (Dolinka) köyün imamı Yunus Nemetullayev, Kırım Tatar Sürgün kurbanlarını anmak için 18 Mayıs tarihinde düzenlenen matem mitingine katıldığı için yargılanacak.

Refat Çubarov, ilgili mahkeme duruşmasının 18 Haziran 2015 tarihinde başlayacağını bildirdi.

Çubarov, Yunus Nemetullayev'in de 18 Mayıs mitingine katılmakla suçlandığını ifade etti.

Haber Ara