Dolar

32,3355

Euro

35,1531

Altın

2.241,72

Bist

8.718,11

‘Kırık kalp sendromu’ salgın döneminde arttı

ABD’nin Ohio eyaletindeki kardiyologlar, Takotsubo kalp hastalığı veya kırık kalp sendromu yaşayan hasta sayısının, koronavirüs salgını döneminde dört ila beş kat arttığını bulmuşlar.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-12 11:04:58

‘Kırık kalp sendromu’ salgın döneminde arttı

Dünyada büyük kabusa ve ölümlere yol açan koronavirüsünün bir olumsuz etkisi daha ortaya çıktı.

ABD'nin Ohio eyaletindeki kardiyologlar, Takotsubo kalp hastalığı veya kırık kalp sendromu yaşayan hasta sayısının, koronavirüs salgını döneminde dört ila beş kat arttığını tespitt etti.

Kırık kalp sendromu, genelde olağanüstü fiziksel veya duygusal sıkıntılardan kaynaklanıyor ve kalp kaslarının aniden zayıflamasına sebep olabiliyor. Önceki gün yayımlanan bulgular, kalp krizindekilere benzer olabiliyor; bunlar arasında göğüs kafesinde ağrı ve nefes darlığı da bulunuyor.

Kırık kalp sendromunun sebepleri bilinmiyor fakat fiziksel veya duygusal bakımdan sıkıntılı olayların, vücudun stres hormonları salgılamasına sebep olabildiği ve bu hormonların da kalbin normal şekilde kan pompalama kabiliyetini azalttığı düşünülüyor.

Çalışmanın yazarlarından olan kardiyolog Ankur Kalra şöyle söylüyor: “Bu salgın, dünya genelinde insanların yaşamlarında birçok seviyede strese yol açtı. İnsanlar kendilerinin veya ailelerinin hastalanmasından endişe duymakla kalmıyor; aynı zamanda ekonomik ve duygusal meseleler, toplumsal sorunlar ve muhtemel yalnızlık ile soyutlanmayla da uğraşıyorlar.”

 

Haber Ara