Dolar

32,5869

Euro

34,8278

Altın

2.415,08

Bist

9.645,02

Kırgızistan'da cumhurbaşkanı adayına 'anayasal düzeni bozma' suçlaması

Kırgızistan Başsavcılığı, geçen ay yapılan cumhurbaşkanı seçimine de katılan ve meclisteki Cumhuriyet-Ata Curt Partisi Grup Başkanı olan Babanov hakkında seçim kampanyası sırasında anayasal düzeni bozmaya çalıştığı iddiasıyla dava açtı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-04 15:53:11

Kırgızistan'da cumhurbaşkanı adayına 'anayasal düzeni bozma' suçlaması
Kırgızistan Başsavcılığı, geçen ay düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminde yarışan ve meclisteki Cumhuriyet-Ata Curt Partisi Grup Başkanı olan Ömürbek Babanov hakkında seçim kampanyası sırasında anayasal düzeni bozmaya çalıştığı iddiasıyla hukuki süreç başlatıldığını bildirdi.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, cumhurbaşkanı adayı Babanov'un seçim kampanyası döneminde anayasal düzeni bozmaya çalıştığı ve halkı etnik nefrete teşvik ettiği öne sürüldü.

Açıklamada, Özbek asıllı Kırgızistan vatandaşlarının yoğun yaşadığı ülkenin güneyindeki Oş kentinin On-Adır ilçesinde 28 Eylül'de seçim mitingi düzenleyen Babanov'un "Özbek uyruklu vatandaşların insan haklarının ihlal edildiğini söylediği, bu kişilere devlet organları tarafından baskılar yapıldığını ileri sürerek buna direnmelerini istediği" iddia edildi.

Babanov'un uzmanlarca incelenen konuşmasının etnik nefrete, isyana teşvik etmek ve mevcut iktidarı devirme çağrıları içerdiği savunulan açıklamada, başsavcılık tarafından açılan dava dosyasının Milli Güvenlik Devlet Komitesine (GKNB) gönderildiği belirtildi.

Kırgızistan'da 15 Ekim'de düzenlenen cumhurbaşkanı seçimini Sooronbay Ceenbekov yüzde 54,22 oyla kazanmış, rakibi Babanov ise yüzde 33,49 oy almıştı.

Babanov daha önce, seçim mitinginde yaptığı konuşmasındaki ifadelerinin devlet televizyon kanalı tarafından çarpıtılarak haberleştirildiğini savunmuştu.

Haber Ara