Dolar

32,3746

Euro

34,9953

Altın

2.324,31

Bist

9.079,97

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov Özbekistan'da

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev:- 'Bizlerin şanlı ortak geçmişimiz var ve büyük ortak geleceğimiz de olacaktır. Gün gelir, iki ülke arasında sınırlar da olmaz. Bizler bir gün buna geleceğiz' - Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov: - 'Bizler iki ülke arasındaki devlet sınırlarını dostluk, işbirliği ve iyi komşuluk sınırlarına dönüştürdük'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-13 20:34:49

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov Özbekistan'da
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, resmi ziyaret kapsamında geldiği Taşkent'te Özbek mevkidaşı Şavkat Mirziyoyev ile bir araya geldi.

İki ülke cumhurbaşkanlarının baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında gençler politikası, sendikalar, bilim-teknik, gümrük, mali-ekonomik ve acil durumlarda işbirliğini öngören anlaşma ve protokoller ile 2018-2021 yıllarında ticari-ekonomik, bilim-teknik ve insani alanlarda işbirliğine ilişkin hükümetlerarası işbirliği programı imzalandı.

Mirziyoyev ve Ceenbekov, ayrıca ortak bildiriye imza attı.

İmza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Mirziyoyev, iki ülke cumhurbaşkanlarının bu yıl üçüncü kez bir araya geldiğini, bu görüşmelerde çok önemli meselelerin çözüme kavuştuğunu belirterek, bugün gerçekleştirilen baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde, her iki ülkenin de bir çok konulardaki görüşlerinin çok yakın olduğunu gördüklerini dile getirdi.

Mirziyoyev, Ceenbekov'un cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaretlerinden birini Özbekistan'a yaptığına dikkati çekerek, "Bizlerin şanlı ortak geçmişimiz var ve büyük ortak geleceğimiz olacaktır" ifadesine yer verdi. Mirziyoyev, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin bu yıl ilk defa 250 milyon dolara ulaştığını, her iki tarafın da aralarındaki yıllık dış ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmayı amaçladığını belirterek, bunun için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, iki ülke arasında son dönemde çok önemli sorunların çözüldüğünü, bazı sınır kapılarının uzun bir aradan sonra ilk defa karşılıklı olarak açıldığını dile getirerek, "Gün gelir, iki ülke arasında sınırlar da olmaz. Bizler bir gün buna geleceğiz. Çünkü, bizler dili, dini ve kökleri bir halklarız" diye konuştu.

İki ülke arasındaki hava yolu seferleri ve demiryolu taşımacılığının artırılması, otobüs seferlerinin ise başlatılması konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayan Mirziyoyev, Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demiryolu'nun inşa edilmesinin bu ülkelerin yanı sıra bölge ülkeleri için faydalı olacağını, bu projenin hayata geçirilmesi sonucunda Orta Asya'nın ulaşım ve taşımacılık alanındaki potansiyelinin daha da artacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov da son yılda iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini, birçok meselelerin halledildiğini, bu yıl ilk defa devlet sınır anlaşmasının imzalandığını, sınır kapılarının karşılıklı olarak açıldığını kaydetti. Ceenbekov, "Bizler, iki ülke arasındaki devlet sınırlarını dostluk, işbirliği ve iyi komşuluk sınırlarına dönüştürdük" ifadesini kullandı.

Özbekistan'ın Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demiryolu inşaatını desteklemesinin ve iki ülke arasında otobüs seferlerinin başlatılmasının önemini dile getiren Ceenbekov, Özbekistan ile yapılan müzakerelerin kardeşçe bir ortamda gerçekleştirildiğini vurguladı.

Ceenbekov, konuşmasının ardından, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine yaptığı katkıdan dolayı ülkesinin üstün nişanlarından olan Danaker Nişanı'nı Mirziyoyev'e takdim etti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara