Dolar

32,4817

Euro

34,9637

Altın

2.436,34

Bist

9.716,77

Kırgız lider Atambayev, Moskova’dan destek değil, nasihatla döndü!

Ülkesinde hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya olan Kırgızistan'ın eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, destek alma umuduyla geldiği Moskova’da aradığını bulamadı. Atambayev ile görüşmesinde Kırgızistan’ın istikrara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Rus lider Putin, “Tüm halk şimdiki başkanın etrafında toplanmalı ve devletin gelişimi için ona yardım etmeli” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-26 10:10:18

Kırgız lider Atambayev, Moskova’dan destek değil, nasihatla döndü!

Ülkesinde hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya olan Kırgızistan'ın eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, destek alma umuduyla geldiği Moskova'da aradığını bulamadı. Kısa süre önce dokunulmazlığı kaldırılan ve hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle 20 yıla kadar hapsi istenen Atambayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Moskovski Komsomolets gazetesi haber analizini, "Atambayev'in dramı Putin'i rahatsız edip şaşırttı. 20 yıl hapsi istenen politikacı Kremlin'e koruma aramaya geldi" başlığıyla yayınladı.

Habere  göre, Atambayev ile görüşmesinde Kırgızistan'ın istikrara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Putin, “Tüm halk şimdiki başkanın etrafında toplanmalı ve devletin gelişimi için ona yardım etmeli” dedi.

Rusya'nın Kırgızistan ile işbirliğini geliştirme niyetinde olduğunu belirten Rus lider, ülkesinin Kırgızistan'daki yeni iktidar ile ilişki kurmaya hazır olduğunun altını çizdi. 

Kendisini kabul ettiği için Putin'e teşekkür eden Atambayev ise, bir yandan “Rusya'nın Kırgızistan'ın stratejik ortağı. İç sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz” dedi, diğer yandan Rus liderden yeni Başkan Jeenbekov'a "baskı yapmasını" istedi. 

Bazı analistler, ülkesinde tutuklanma korkusu yaşayan Atambayev'in, "Kremlin'de kabul görmüş bir isim olarak artık tutuklanmayacağı umuduyla ülkesine rahat döndüğünü" vurguluyor.

Kırgızistan'da dokunulmazlığı kaldırılan ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili ifade vermeyi reddeden Atambayev, ülkenin kuzeyindeki Rus askeri hava üssü yoluyla Kırgızistan'dan ayrılarak Rusya'ya gitmişti.

Kırgızistan'da 2011-2017 yıllarında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Atambayev, koltuğunu Sosyal Demokrat Parti'den Sooronbay Jeenbekov'a devretmişti.

Haber Ara