Dolar

32,3395

Euro

35,1257

Altın

2.238,65

Bist

8.772,11

Kıraç: Para tutmayı beceremem, hepsini sanata yatırdım

Müzisyen Kıraç, kariyeri boyunca müzikten kazandığını sanata aktardığını belirterek, 'İyi kazandım evet. Onların da hepsini tekrar sanata, başka uğraşlara yatırdım' dedi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-03 15:33:01

Kıraç: Para tutmayı beceremem, hepsini sanata yatırdım

Sanatçı Kıraç, 25 yıla yaklaşan müzik kariyerini, hayata "estetik" ve "ahlak" düsturuyla bakışını ve kendisiyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Anılarınıza bakacak olsanız çocukluğunuzun ana fikri, cümlesi ne olurdu?

"8 yaşıma kadar Kahramanmaraş'ın içindeydim. Kahramanmaraş güzel bir şehirdir, geçmişi derin bir kenttir. Sonrasında Kahramanmaraş'ın ilçesi Pazarcık'a gittik. Pazarcık'ta iki yer dolaştık, İstanbul'a gelene kadar, ergenlik öncesi çocukluk dönemim çok mutlu, eğlenceli ve rüya gibi geçti diyebilirim. Masallardaki gibiydi. Maraş'ın içinde bir çıkmaz sokakta, anneanneler, dedeler, akrabalar içinde ve herkes zaten akraba gibiydi. Şimdilerde özlenen bir mahalle kültürü içinde gözlerimi açtım. Pazarcık çok güzeldi. Babam yatılı okul bölgesinde öğretmendi. Türkiye için sıkıntılı günlerdi. 1980 darbesinin olduğu zamanlardı. Ama biz çocuklar için öyle değildi. Önde zeytin ağaçları değil, kiraz ağaçları, sonrasında bir demiryolu ve bir gölümüz vardı. Çok güzeldi."

qmtD3uw8uUOiZci1QFXvgg

İlk enstrümanınız bağlama olmuş. Müzikle ilk tanışmanız, babanızın size bağlama hediye etmesiyle başlamış galiba öyle mi?

"Babamın bağlaması vardı. Ben aslında iyi bir blok flüt çalıcısıyımdır. Türkiye'de çok ciddiye alınmaz ama çok iyi bir enstrümandır. Sonrasında babamın bağlamasını çalmaya başladım. Babam sürekli evde bağlama çalar, türkü söylerdi. Eski tip bağlamaydı ve hatta biraz da İlk enstrümanınız bağlama olmuş.”

Müzikle ilk tanışmanız, babanızın size bağlama hediye etmesiyle başlamış galiba öyle mi?

"Babamın bağlaması vardı. Ben aslında iyi bir blok flüt çalıcısıyımdır. Türkiye'de çok ciddiye alınmaz ama çok iyi bir enstrümandır. Sonrasında babamın bağlamasını çalmaya başladım. Babam sürekli evde bağlama çalar, türkü söylerdi. Eski tip bağlamaydı ve hatta biraz da babama nispet olsun diye çalmaya başladım."

Babanızdan gizli mi alıp çalardınız?

"Yok, gizli değil. Tabii babam bana engel olmuyordu. Nispet derken, çocukluğuyla ilgili çok hikaye anlatırdı. 'Bağlamayı şöyle çaldım, şu türküyü böyle çaldım.' diye. Ben de onun çaldığı ilk türküyü çaldım."

Birçok diziyle filmlere müzik yaparak şarkılarını seslendirdiniz. Bunların arasında soundtrack albümler de oldu. Çok iyi kazanmış olmalısınız?

"İyi kazandım evet. Onların da hepsini tekrar sanata, başka uğraşlara yatırdım. Öyle büyük birikimlerim yoktur. Para tutmayı beceremem bu arada. Onları da çizgi film, animasyon gibi şeylerle üretime geçirdik."

AA

Haber Ara