Dolar

32,5246

Euro

34,9712

Altın

2.437,51

Bist

9.716,77

Kira sözleşmesi imzalarken bunlara dikkat

Kiracının da ev sahibinin de sözleşmede yapması gerekenleri iyi düzenleyip yasal haklarını bilmeleri önemli

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-02 14:54:04

Kira sözleşmesi imzalarken bunlara dikkat

 Kira sözleşmesi, hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını güvenceye aldığı için her iki taraf için de önem taşıyor. Bunun için de her iki taraf adına dikkat edilmesi gereken noktalar var

Kira sözleşmesinde hem ev sahibi hem de kiracı için şu bilgilerin mutlaka yer almasına dikkat edin: Ad, soyadı ve T.C. kimlik numarası. Ayrıca, kiracıların emin olması gereken bir diğer konu ise, kira sözleşmesini imzalayacak kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığı… Gerekirse tapu kayıtlarına başvurabilirsiniz.

Kiralık ev için anlaşılan kira fiyatı sözleşmede hem yazıyla hem de rakamla yer almalı.

Kira sözleşmesinde adres bilgisi bölümünde, kiralanacak konutun adresinin doğru yazıldığını kontrol etmelisiniz. Ev sahibinin veya varsa kefilin iletişim adreslerinin de sözleşmede bulunması dikkat edilecek diğer konulardan…

İlerleyen dönemlerde herhangi bir anlaşmazlık yaşamamak adına kiranın hangi tarihlerde, hangi hesaba yatırılacağı mutlaka kira kontratı maddeleri arasında yer almalı. Aynı zamanda kira artış dönemleri ve artış oranı da açıkça belirtilmeli.

DEPOZİTO İLE İLGİLİ MADDE
Depozito söz konusuysa; miktarı, neden verildiği ve hangi şartlarda depozito bedelinin geri alınacağı maddelerde yine açık ve net olarak yer alması gereken konulardan…

Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiği, demirbaş bilgileri ve kiracının mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı da yazılmalı.

Kira sözleşmesinin süresi ve yenileme dönemine ait bilgilere yer verilmeli. Küçük bir bilgi: Ev sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine dönüşür.

Mal sahibi ve kiracı arasında bir anlaşmazlık yaşanması durumunda hangi mahkemelerin ve icra müdürlüklerinin yetkili olacağı da sözleşmeye dâhil edilmeli.

Özellikle kiracıların kiralık ev için sözleşme imzalarken mutlaka ekletmesi gereken madde olmalı. Neyin hakkında mı? Kiralanan konutun geçmiş dönemden (yani eski kiracıdan) kalan aidat, su, elektrik, doğalgaz gibi borçlarının bulunması halinde, bu borçların yeni kiracıya ait olmadığı hakkında.

Taraflar sözleşmenin her sayfasını birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı.

Haber Ara