Dolar

32,5870

Euro

34,8201

Altın

2.416,94

Bist

9.645,02

Kira Gelir Vergisi

Oturduğunuz daireniz dışında bir başka daireniz var ve buna kiracı yerleştirdiniz, işte elde etmiş olduğunuz kira gelirinin bir vergisi bulunmaktadır. Vermiş olduğunuz daireden elde etmiş olduğunuz kira gelirinen vergisi yani kira gelir vergisi beyanname şeklinde bildirilmekte ve 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında bildirilmesi gerekmektedir.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-09 10:19:50

Kira Gelir Vergisi

1 Ocak – 31 Aralık 2017 tarihleri arasında gayrimenkulünüzü kiraya vererek elde etmiş olduğunuz gelir 2018 yılında vergi mükellefi olmanıza yol açmaktadır. Fakat tabiki bu kira gelir vergisinde bir takım muafiyetler söz konusu. Bu muafiyetler; belirlenmiş olan kira gelir sınırını aşmadığınız takdirde kira gelir vergisi ödemekten muaf olmanız demektir.

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında, bu kira gelir vergisini belirlenmiş olan istisna sınırından yüksek geliri olan kimseler ödemektedir. Her yıl bu belirtilen istisna sınırı yeniden belirlenmektedir. Her yıl düzenli olarak yıl içerisinde iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinde istisna sınırı şu şekildedir;

2018 Yılı Kira Gelir Vergisi Beyanname Sınırı

Belirtmiş olduğunuz kira gelir vergisinden muaf olabilmek için belirtilen istisna tutarları mülkünüzün mesken veya işyeri olması farklılık göstermektedir. Mesken olarak tabir edilen gayrimenkullerde vergi sınırı 3 bin 900 TL'dir. Bu belirtmiş olduğumuz tutardan yüksek kira bedeli elde eden kişiler 2018 yılında kira gelir beyannamesi vererek ödemek zorunda oldukları vergiyi ödemelidirler. Belirtmiş olduğumuz kira gelir beyannamesi 25 Mart 2018 tarihine kadar verilmesi gerekiyor.

Kira Gelir Vergisi yılda iki eşit taksitler halinde ödenmektedir. İlk taksit Mart ayında, ikinci taksit ise Temmuz ayında ödenmektedir.

Beyannamenin nasıl verildiğini bilmiyor iseniz; vergi dairesine giderek verebildiğiniz gibi internet üzerinden online olarakta verebilirsiniz. İnternet üzerinden online olarak kira gelir vergisi beyannamesi vermek isteyenler önceden hazırlanmış olan kira beyanname sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. Kaynak : Terranova Türkiye

Haber Ara