Dolar

32,3709

Euro

35,0389

Altın

2.323,60

Bist

9.079,97

Kim Jong-un, kızkardeşini tasfiye mi etti?

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, güçlü kız kardeşi Kim Yo Jong dün iktidardaki İşçi Partisi Politbüro listesinden çıkarması farklı spekülasyonlara yol açtı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-12 09:00:58

Kim Jong-un, kızkardeşini tasfiye mi etti?

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, güçlü kız kardeşi Kim Yo Jong dün iktidardaki İşçi Partisi Politbüro listesinden çıkarması farklı spekülasyonlara yol açtı.

Pyongyang'ın devlet kontrolündeki haber ajansı KCNA, Pazartesi günü Politbüro için yeni bir kadro yayınladı, ancak Kim Jong-un kızkardeşi Kim Yo Jong'un adı listede yoktu. Güney Koreli haber ajansı Yonhap ise, dışlamayı "rütbe indirimi" olarak nitelendirdi.

Kim Yo Jong, geçen yıl İşçi Partisi'nin Politbüro üyesi seçilmişti. Kim Yo Jong, Güney Kore ve Pyongyang karşıtı broşürler yayınlayan Kuzey Koreli sığınmacıları kınayan birkaç mesaj yayınladıktan sonra adı öne çıkmıştı. Kim, Kaesong'daki irtibat bürosu ile ilgili yaklaşmakta olan tehlike konusunda uyarmıştı. Ancak bu uyarıyı yaptıktan kısa bir süre Haziran ayında Kaesogn irtibat bürosu büyük bir patlama ile sarsılmıştı.

Güney Kore gazetesi Donga Ilbo'ya göre, Kim Yo Jong'un adı da Partinin Yürütme Politikası Bürosu listesinde yer almadı.

BN-XJ105_0207KI_GR_20180207021143

Güney Kore Ulusal İstihbarat Hizmeti (NIS) ise, iktidardaki İşçi Partisi'nin Politbüro listesinde yapılan değişikliklerin Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ülke yönetimindeki gücünü daha da sağlamlaştıracağını öne sürdü. NIS, hükümetin kalıtsal olduğunu, Kim Jong-un önemli kadrolardaki çok sayıda görevliyi de tasfiye ettiğini bildirdi.

“Kim'in resmi listelerde yer almaması gelecekteki "terfileri" etkilemez” diyen Güney Kore hükümetinden bir kaynak ise, Donga Ilbo gazetesine yaptığı açıklamada, Kim Yo Jong'un kardeşini desteklemek için "perde arkasında" rol oynayabileceğini söyledi.

Aynı kaynak, tasfiye kararını Kim Jong Un'un iki kişinin eşit statüde olduğu algıları engellemeye ortadan kaldırmak için gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choe Son Hui de, dün İşçi Partisi merkez komitesi listesine dahil edilmedi. Choe, Temmuz ayında Amerika Birleşik Devletleri ile müzakereleri reddettikten sonra halkın gözünden düşmüştü.

Ancak bazı uzmanlar Güney Kore'nin, Kuzey Kore'yle ilgili haberlerine şüpheyle yaklaşıyor. Güney Kore istihbaratı daha önce Kuzey Kore ile ilgili yanlış iddialarda da bulunmuştu. NKNews haber sitesi Kim Yo Jong'un Ağustos ayında iki önemli toplantıya gitmediğini yazarken, bazı gözlemciler de onun terfi edilmekten ziyade yetkisinin azaltılmış olabileceği spekülasyonları yapmıştı.

Kim Yo jong kimdir?

200427-kim_yo_jong-mc-10413_85236dc16dfa4e08a9e0c495a4fc19f7.fit-560w

Kim Yo-jong, Kuzey Kore liderinin kardeşleri arasında ona en yakın ve güçlü müttefiki olarak tanımlanıyor.

1987 doğumlu ve ağabeyinden dört yaş küçük olan Kim Yo Jong, onunla aynı dönemde İsviçre'nin Bern kentinde eğitim gördü.

Kim Yo Jong, Şubat 2018'de ağabeyini temsilen, Güney Kore'de yapılan Kış Olimpiyatları'nın açılış törenine katıldığında ilk kez dikkatleri çekmişti. Kim ailesinden biri ilk kez Güney Kore'ye gitmişti.

Ayrıca ağabeyi ile uluslararası zirvelerde görev aldı. Bunlar arasında Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan zirveler de bulunuyor.

Kaynak: Upi ve ajanslar

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara