Dolar

32,3679

Euro

34,9588

Altın

2.325,34

Bist

9.079,97

Kılıçdaroğlu'nun iddialarına dayanak gösterdiği evrak Başsavcılıkta

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tezcan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, partisinin 28 Kasım 2017'deki TBMM Grup Toplantısındaki iddialarına dayanak gösterdiği evrakı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına teslim etti- Tezcan:- 'Bu soruşturma, mali suçlar açısından, bu para trafiğinde bir suç unsuru var mı, yok mu? Vergi Usul Kanunu, vergi hukuku ve özellikle kara paranın aklanması me

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-04 17:44:39

Kılıçdaroğlu'nun iddialarına dayanak gösterdiği evrak Başsavcılıkta
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin 28 Kasım 2017'deki TBMM Grup Toplantısındaki iddialarına dayanak gösterdiği evrakı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına teslim etti.

Bazı CHP milletvekilleri ve parti avukatlarıyla Ankara adliyesine gelen Tezcan, Kılıçdaroğlu'nun iddialarına ilişkin swift ve banka dekontlarını, tutanak karşılığında Kaçakçılık ve Mali Suçlarla Mücadele Bürosundan sorumlu Başsavcıvekili Musa Yücel'e verdi.

Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Tezcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi doğrultusunda Kılıçdaroğlu'nun iddialarına konu olan evrakı teslim ettiklerini belirtti.

Para transferlerinin, ciddi şüpheli işlemler olduğunu söyleyen Tezcan, "Bir sterlinlik bir şirket, kurulduktan yaklaşık 4,5 ay sonra, şirketin son hissedarının devraldıktan yaklaşık 20 gün içerisinde 15 milyon dolarlık bir para transferinin içinde yer alıyor. Bu ciddi bir biçimde, MASAK tarafından mali suçlar çerçevesinde araştırılması gereken bir para trafiğiydi. Bunu daha önce Sayın Genel Başkanımız açıkladı, daha sonra belgeleri kamuoyuna gösterdik. Fotokopilerini paylaştık, bugün de asıllarını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına teslim ettik." diye konuştu.

- "Resen bir soruşturma açıldığını öğrendik"

Söz konusu işin takipçisi olacaklarını belirten Tezcan, "Sayın Başsavcıvekili ile görüştüğümüzde, bir soruşturma açıldığını öğrendik. Bu soruşturma, mali suçlar açısından, bu para trafiğinde bir suç unsuru var mı, yok mu? Vergi Usul Kanunu, vergi hukuku ve özellikle kara paranın aklanması mevzuatı çerçevesinde bir suç olup olmadığı konusunda resen soruşturma başlatıldığını öğrendik. Bu bizim de arzu ettiğimiz bir şeydir. Bunun takip edilmesi gerekir. Zaten verdiğimiz dilekçede de özellikle MASAK çerçevesinde yapılması gerektiğini ifade ettik. Bundan sonra süreci takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan soruşturma başlatıldığına ilişkin açıklamada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "usulsüz para aktarımı" iddiasının bulunduğunun belirtilmesi ve CHP'nin böyle bir iddiasının olup olmadığının sorulması üzerine Tezcan, şu yanıtı verdi:

"Bu konuda Sayın Genel Başkanımız salı gününden itibaren, daha sonra da benim yaptığım açıklamalarda açıkça bu işlemin şüpheli bir işlem olduğunu ifade ettik. Bunu biz söylemiyoruz, MASAK'ın sitesine girdiğiniz zaman mali suçların tarifinde kara para aklama, şüpheli işlemlerin ne olduğunu tarif ederken tam da buna benzer işlemleri tarif ediyor. Dışarıda bir şirket kurarsınız, bu şirket üzerinden para trafiği yapılır. Tabii işin gerçeği soruşturma sonunda ortaya çıkacaktır ama biz burada vatandaşın hakkının, vergisinin, parasının peşindeyiz. Türkiye'de her seferinde 'Yetimin hakkını savunalım, Türkiye ciddi bir saldırıyla karşı karşıyadır' diyorken öbür taraftan da özellikle ülkede 15 milyon dolarlık böyle bir ticaretin vergi açısından nereler dolanarak, şüpheli şirketler üzerinden yapılması ciddi biçimde düşündürücü ve üzerine gidilmesi gereken bir şeydir."

- "Sandıkla gelip sandıkla gitmesi gerektiğine inanıyoruz"

Başsavcıvekili Musa Yücel ile yaptıkları görüşmede, söz konusu işlemlerin gerçek olup olmadığının yetkili yerlerden sorulmasını istediklerini kaydeden Tezcan, yurt dışındaki bazı banka şubelerinin de bilgilerinin olduğunu ve onlardan da sorulmasını istediklerini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yarın yapacağı belirtilen açıklamanın sorulması üzerine Tezcan, "Onun için yarını bekleyin. Bugünün işi bugün, yarının işi yarın. Bugün Sayın Başsavcıvekilinin bize söylediği, bu soruşturma dosyanın sahte belge çerçevesinde yürütülen bir dosya değil. Sadece mali suçlar kapsamında bir suç teşkil eden bir para transferi var mı, yok mu diye. Para transferini takip etmeye dönük bir soruşturma dosyası olduğunu ifade etti. Avukat arkadaşlarımız, o dosyayla ayrıntılı bilgiyi dosyayı inceleyerek edinecek." diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Dün Sayın Cumhurbaşkanı, Genel Başkanınızı hedef alarak, 'Kasetle gelen, dekontla gider' demişti. Dün Malatya Milletvekiliniz de 'Bizi fezlekelerle korkutmaya çalışıyorlar' demişti. CHP'li yöneticiler hakkında fezlekeler açıldığı söyleniyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz" sorusuna Tezcan, şu yanıtı verdi:

"Siyaseti siyaset mecrasının dışına taşımaya ve o mecrada yürütmeye çalışan bir iktidar var. AK Parti Genel Başkanı Sayın Erdoğan, ne yazık ki siyaseti gererek, kutuplaştırarak çatışma ve kavga siyasetini yerleştirmeye çalışıyor. Biz bunun parçası olmayacağız, milletin derdi belli. Biz şimdi 15 milyon doların peşindeyiz. Ne oldu, kim verdi, nasıl verdi, almaya hak eden aldı mı, bu şirketlerin bu gücü var mıydı, yok muydu? En küçük bir şüpheyi takip edeceğiz derken bu kadar ciddi bir ticareti, para transferini görmezden gelmeniz mümkün değil. Siyasette biz, herkesin sandıkla gelip sandıkla gitmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun dışında siyasetin düzeyini düşüren üslupların parçası olmayacağız."

- Soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Bellway LTD. isimli şirketin başvurusu üzerine, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, partisinin 28 Kasım Salı günkü grup toplantısında ileri sürdüğü yurt dışı para transferine ilişkin soruşturma başlatmıştı.

Başsavcılıktan 30 Kasım 2017'de yapılan yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun TBMM Grubunda yaptığı konuşmasında, Bellway LTD. isimli ve yurt dışında faaliyet gösteren şirkete usulsüz para aktarıldığını iddia ederek, buna ilişkin swift mesajları ve dekontları bulunduğunu ileri sürdüğü anımsatılmıştı.

Bellway LTD. şirket yetkilisinin de belgelerin sahte olduğunu belirtmesi nedeniyle olayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı.

Başsavcılık aynı gün, CHP Genel Merkezinden CMK 332. maddesi kapsamında, iddia edilen hususlarla ilgili tüm belgelerin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini talep etmişti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara