Dolar

32,5311

Euro

34,9490

Altın

2.421,46

Bist

9.722,09

Kılıçdaroğlu'ndan Şanghay 5'lisi açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şanghay 5'lisi için 'hayal kurmasınlar' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-25 09:11:16

Kılıçdaroğlu'ndan Şanghay 5'lisi açıklaması

TIMETURK|HABER MERKEZİ 
MERVE KURBAN ARSLAN 

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye Şanghay 5'lisi içerisinde neden olmasın" sözlerini eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) toplantısına katıldı.

ŞANGAY'A İZİN VERMEYİZ

Toplantıda Türkiye'nin Şanghay Beşlisi'ne girme ihtimalini değerlendiren Kılıçdaroğlu," Dikta yönetimlerinin olduğu bir sürece Türkiye'yi mi sürükleyecekler? Bir kişi bile kalsak buna izin vermeyiz. Türkiye'yi, yönünü çevirdiği uygar dünyadan kimse alıkoyamaz. Birileri ‘Biz oy çokluğuyla şunu yapacağız, bunu yapacağız' o kadar kolay değil. Hayal peşinde koşuyorlar. Hayalleriyle ne kadar idare ederlerse etsinler." dedi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Erdoğan, Özbekistan ve Pakistan'daki gezilerinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamış, Şanghay Beşlisi'ni AB'nin ‘alternatifi' olarak tanımlamıştı.

Erdoğan, “Mesela, ‘Şangay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?' diyorum. Bunu sayın Putin'e olsun, Nazarbayev'e olsun, şu anda Şangay Beşlisi'nin içerisinde olanlara da söyledim” ifadelerini kullanmıştı.

ÇiN'DEN DESTEK

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Erdoğan'ın sözlerini göz önünde bulunduracaklarını söyledi.

Türkiye'nin Şanghay Beşlisi'yle diyalog halinde bulunduğunu ve önemli bir ortak olduğunu belirten Şuang, “Çin, Türkiye'nin işbirliğini güçlendirme arzusuna büyük önem veriyor” diye konuştu.

RUSYA OLUMLU KARŞILADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Özel Temsilcisi Bahtiyar Hakimov, Türkiye'nin örgüte katılım için henüz resmi bir dilekçe vermediğini söyledi.

Hakimov, örgüte yeni üyelerin alınması için oluşturulan bir düzen olduğunu belirterek, “Temel kriterler bağlamında, bölge bakımından Türkiye, ŞİÖ coğrafyasına ait. Ama ŞİÖ tam üyeliği için resmi bir dilekçe gelmedi” ifadelerini kullandı.

İLK KEZ ÜYE OLMAYAN ÜLKE BAŞKANLIK YAPACAK

Bu açıklamaların ardından ŞİÖ'de Türkiye'ye ilk görev verildi. Türkiye, Şanghay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını üstlendi.

Şanghay'da ilk kez ana üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi.

 

Haber Ara