Dolar

32,5244

Euro

34,9814

Altın

2.431,49

Bist

9.806,23

Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti'yi ziyaret etti

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu:- 'Türkiye Cumhuriyeti devleti bir kişiye teslim edilecek bir devlet değildir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, demokratik parlamenter sistem içinde kurulmuştur ve yoluna böyle devam etmek zorundadır. Tek adama teslim edilen bir ülkenin sonu felaket olur, günümüzde de tarihte de örnekleri var' - Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal:- 'Referandum sürecinde ve bugün bu sü

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-18 15:53:07

Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti'yi ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti devleti bir kişiye teslim edilecek bir devlet değildir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, demokratik parlamenter sistem içinde kurulmuştur ve yoluna böyle devam etmek zorundadır. Tek adama teslim edilen bir ülkenin sonu felaket olur, günümüzde de tarihte de örnekleri var." dedi.

Kılıçdaroğlu, beraberindeki CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ve 2014 yerel seçiminde CHP'den Çorum Belediye Başkan adayı olan Kenan Nuhut ile Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ı makamında ziyaret etti.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu ve Uysal, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Uysal'a ve arkadaşlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, demokrasi, cumhuriyet, demokratik parlamenter sistem konusunda CHP ile Demokrat Parti arasında hiçbir görüş ayrılığının olmadığını söyledi.

Demokrat Parti'nin referandum sürecinde verdiği desteğin çok önemli olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "Demokrat Parti'nin bizim tarihimizde çok önemli bir yeri var. Celal Bayar ile başlayan, Adnan Menderes ile devam eden, Süleyman Demirel, Turgut Özal... Dolayısıyla bu geleneğin Cumhuriyet'e, demokrasiye olan bağlılığı bizim için çok önemli. Onlara Allah'tan rahmet diliyoruz." ifade etti.

Kılıçdaroğlu, önümüzdeki süreç içende, yine hep beraber demokrasiye, Cumhuriyet'e, demokratik parlamenter sisteme sahip çıkmak gibi bir görevlerinin bulunduğunu ve bu görevi yerine getirmek zorunda olduklarını bildirdi.

Kılıçdaroğlu, son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Karşılıklı düşüncelerimizi birbirimize aktardık. Önümüzüdeki süreç içerisinde referandumda 'hayır' oyunu kullanan bütün vatandaşlarımızın, süreci devam ettirme konusundaki kararlılığımızdan bilgilerinin olmasını isterim. Biz, güzel, demokrasisi gelişmiş bir ülkede, siyasi görüşleri bir tarafa bırakarak birlikte yaşama irademizi ortaya koyan bir anlayıştan geliyoruz ve bu anlayışı sürdürmek istiyoruz. Çabamız, mücadelemiz devam edecek."

Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Uysal'ın şahsında bütün Demokrat Partililere yürekten teşekkürlerini ve şükranlarını sundu.

- "Çatı aday görüşmek için erken"

Açıklamalarının ardından basın mensuplarınca kendisine yöneltilen "Daha önce de Saadet Partisi ile görüştünüz. Bu görüşmede bir çatı aday gündeme geldi mi?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Bu konular görüşülmedi. Daha erken. 'Çatı adaydı, çok adaydı, az adaydı' diye bir görüşmeyi bu aşamada doğru bulmuyoruz." yanıtını verdi.

Görüşmede, referandum sürecinde yapılan çalışmaların, karşılaşılan sorunların ve bundan sonra neler yapılabileceğinin gündeme geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bugünden kalkıp aday belirlemek gibi bir düşüncenin içinde olmadık. Biz, geleceğe bakıyoruz. Gelecekle ilgili geniş kitleleri kucaklamak ve geniş kitlelere düşüncelerimizi aktarmak istiyoruz. Demokratik parlamenter sistemin güçlenmesini istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir kişiye teslim edilecek bir devlet değildir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, demokratik parlamenter sistem içinde kurulmuştur ve yoluna böyle devam etmek zorundadır. Tek adama teslim edilen bir ülkenin sonu felaket olur, dünya örnekleri var, günümüzde de tarihte de örnekleri var. Dolayısıyla Demokrat Parti'nin, CHP'nin köklerine baktığınız zaman, aynı gövdenin farklı dallarıdır. Demokratik bir parlamenter sistem içinde Cumhuriyet kurulmuştur, gelişmiştir. Bu çerçevede biz, yolumuza devam etme kararındayız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, bu konuya şu anda girmek istemediğini söyledi.

- Uysal'ın konuşması

Türkiye'nin, derin bir yarılmayı yaşadığı bir referandum sürecinden çıktığını savunan Uysal ise milletin zihninde berraklaşan fikrin "hayır" istikametinde olduğunu belirtti.

Tarihsel kimliğiyle CHP'nin ve Kılıçdaroğlu'nun, Türkiye'nin içinden geçtiği süreç içerisinde olumlu bir siyaseti tercih ettiğini dile getiren Uysal, Demokrat Parti olarak geçmişten bugüne tüm siyasi partilerle temel değerler etrafında bir araya geldiklerini vurguladı. Kılıçdaroğlu'na süreç içerisinde gösterdikleri anlayış, ortaya koydukları fikir ve üslup dolayısıyla müteşekkir olduklarını belirten Uysal, şu görüşlere yer verdi:

"Özellikle 17 Nisan'dan itibaren, geniş kitlelerin siyasetten beklentilerine karşılık gelecek, uygulanabilir, belirli bir perspektifi hep beraber ortaya koyma mecburiyetimizin olduğunu, görüşmemiz esnasında karşılıklı teati etme imkanı bulduk. 2019 adı konulmuş ama ben, Türkiye'nin önüne çok kısa vadede erken genel seçimin gelebileceği kanaati içerisindeyim. Bu manada, iktidarın kendi kırılganlıklarını, ülkenin kırılganlıklarıyla değerlendirdiğinde, bir şark kurnazlığı içerisinde, 'bu sürecin içerisinde acaba istediklerimi elde edebilir miyim' gibi bir anlayış içerisine düşeceğini şahsen görüyorum. Siyasi partiler, yarın seçim olacakmış gibi hazır olmalı."

Uysal, gelecek süreçte anayasa temelli fikirlerin orataya konulacağı beyannamelerle, geniş kitlelere ulaşılabileceğine işaret ederek, "Referandum sürecinde ve bugün bu sürecin yapılandırılmasında CHP'nin çok kritik bir görevi var. Bu manada, milletimizin beklentileri doğrultusunda her atacakları olumlu adımda Demokrat Parti olarak, olumlu fikir ve desteklerimizi açık yüreklilikle beyan edeceğimizi şimdiden ifade etmek isterim." ifadesini kullandı.

Haber Ara