Dolar

32,5332

Euro

34,8929

Altın

2.434,25

Bist

9.645,02

Kılıçdaroğlu: Bu öneri kim için verildi?

Grubunda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, istismar tasarısını eleştirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-22 13:52:44

Kılıçdaroğlu: Bu öneri kim için verildi?

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Kılıçdaroğlu tasarının, tasarıyı veren vekillerden biri ile iligli olduğunu düşündüğünü ima etti.

Kılıçdaroğlu "Bu öneri kim için verildi?" diye sordu.

İşte o ifadeleri:

Adalet Bakanı şu açıklamayı yapıyor; tamamen ailelerin ve küçüğün rızasıyla yapılmış işler diyor. Küçük bir çocuğun rızasından nasıl söz edersiniz. Adı üstünde çocuk, elma şekeriyle mi kandıracaksınız evlenmesi için. O yüzden size tekrar tekrar yürekten teşekkür ediyorum kadın kardeşlerim. Bazıları da bunu dini referans vererek bir anlamda kabul edilebilir noktaya getirmek istediler. Kadın kardeşlerimi şunu söylemek isterim; Mehmet Keskin şunu söylüyor; Evlenebilmek için reşit olmak zorunluluğunun olduğunu belirten Keskin, İslam Alemlerinde bunun en az 18, kızların da 17 yaşını doldurduğu zaman reşit olduğunu kabul eder. Bu yaştan küçükler çocuk sayılırlar. Çocukların evlendirilmeleri toplumu vahim sonuçlara sürükleyecektir. Evet, onların da kulağına küpe olsun. Türkiye'nin derdine bakın, onların derdine bakın. Şu soruyu ben merak ediyorum; bu önerge kimin için verildi. Kimin hapisten çıkması, yurt dışında ise Türkiye'ye rahat gelmesi için verildi. Bunun yanıtını arkadaşlarımız soracaklar. Hem komisyonda hem genel kurulda. Siz de sokaklarda sorun, gördüğünüz her AKP'liye sorun. Bakınız Türkiye'nin derdine bakınız bunların derdine bakınız. Dolar almış başını gidiyor, yatırım yapmıyor iş adamı, "Önümü göremiyorum" diyor. Doların bir kuruş değer kazanmasının maliyeti, 2 milyar 100 milyon dolar. Dolar değer kazanıp Türk Lirası değer kaybederken hep beraber kaybediyoruz. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Esnafın siftah yapması için ekonomiyi güçlendirmemiz gerekiyor, onlar bunu değil, onlar "Bir tecavüzcüyü nasıl hapisten kurtarırız"ın derdindeler.

NE OLMUŞTU?

AK Parti Meclis'e, 16.11.2016 tarihinden önce uygulanmak üzere (geriye dönük) "cinsel istismar suçunda" mağdur ile fâilin evlenmesi halinde, fâil hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkân veren bir düzenleme sunmuştu.

Tasarıda söz konusu "cinsel istismar" tanımlaması "rıza ile evlenilmesi durumunda gerçekleşen evlilikler" için "hukuki literatür" gereğince kullanılmıştı.

Fakat tasarı, mevcut hali ile hem suistimale açık hem de pratikteki uygulama için net sınırların belirlenmemiş durumda.

Aslında amacına uygun bir "metin" yazılmadığı gerekçesiyle günlerdir tartışılan tasarı ile ilgili muhalefet direkt olarak hükümetin "tecavüzü meşrulaştırma amacıyla hareket ettiğini" söylüyor.

Düzenlemenin dün geri çekilmeyeceği konuşulurken akşam saatlerinde Cumhrubaşkanı Erdoğan'ın "eleştiriler dikkate alınsın" açıklaması sonrası bugün Başbakan Binali Yıldırım tasarının komisyona geri çekildiğini söylemişti.

Haber Ara