Dolar

32,5261

Euro

34,6059

Altın

2.489,73

Bist

9.548,09

Kılıçdaroğlu: Başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi için 'Böyle bir sistemi bu ülkede kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-11 13:54:42

Kılıçdaroğlu: Başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 72. Genel Kurulu'nda konuştu. Kılıçdaroğlu, konuşmasında başkanlık sistemini eleştirdi, tek adam eleştirisi yaptı ve  "Böyle bir sistemi bu ülkede kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz" dedi. 

Kılıçdaroğlu'nun ifadeleri şu şekilde:

"Nasıl bir başkanlık sistemi? Bir kişi konuşacak Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak hâkim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Bir kişi konuşacak, istediği adam hapse girecek. Neymiş? Böyle başkanlık sistemi. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz. Açık ve net..."

-

'BİR SABAH DAVUTOĞLU'NU SARAYA ÇAĞIRDILAR...' 

Kılıçdaroğlu, görevi bırakacağını açıklayan Başbakan Davutoğlu'nun TOBB Genel Kurulu'na katılamadığını söyledi, 'demokrasi' eleştirisi yaptı:

"Düşünün, TOBB gibi Türkiye'nin g1özü yüreği olan, bütün dünyanın ilgiyle izlediği bir genel kurula, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan'ı katılamıyor. Neden katılamıyor, kim engel oluyor? Bu sorunun yanıtını bulmadan, demokrasi sözcüğünün d'sini bile ağzımıza alamayız. Son iki seçimde Sayın Davutoğlu bir başarı elde etti. Bir seçimde yüzde 40, öbür seçimde yüzde 49 oy aldı. Meşru bir hükümetti. Geldi, başbakanlık koltuğuna oturdu. Neye göre? Yasalara göre, teamüllere göre, geleneklere göre... Bir sabah kendisini saraya çağırdılar, 'görevi bıracaksın.' Neye göre bırakacaksın? 23 milyon 600 bin kişinin oyunu almış bir siyasi partinin genel başkanına bir kişi çıkıp diyor ki 'görevi bıracaksın.' Onun yanıtı; 'emredersiniz öğleden sonra bırakıyorum.' Bu demokrasi mi? Hani milli irade nerede? 'Sabah milli irade, akşam milli irade, gece milli irade.' 23 milyon 600 kişinin oyunu çöpe atmaya kimin hakkı, kimin yetkisi var? Bu sorunun cevabını hep beraber sorgulamak zorundayız."

Türkiye'nin 2002'de tek temel sorununun ekonomi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, 14 yıl sonraya bakıldığında ise bugün 5 temel sorun alanı bulunduğunu söyledi, bunları ekonomi, demokrasi, dış politika, eğitim ve toplumsal barış olarak sıraladı.

Haber Ara