Dolar

32,5831

Euro

34,7960

Altın

2.507,57

Bist

9.693,46

Kıbrıs'taki 25 mayınlı bölge temizlendi

Kıbrıs'taki 25 mayınlı bölge temizlendi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 17:02:32

Kıbrıs'taki 25 mayınlı bölge temizlendi
Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) Komutanı Tümgeneral Kristin Lund, adadaki 28 mayınlı bölgeden 25'inin temizlendiğini duyurdu.

Lund, Alayköy'ün güney kesimindeki Mammari bölgesinde yürütülen mayın temizleme çalışmalarıyla ilgili düzenlenen etkinlikte çalışmalarıyla ilgili basına bilgi verdi.

28 Mayıs 2015'te başlayan Mammari'deki çalışmalarda bugüne kadar 28 bin metrekarelik alanın 17 bin metrekaresinin tarandığını ve toplam 5 antipersonel, 2 de anti-tank mayınının bulunup imha edildiğini açıklayan Lund, Alayköy'deki arazinin geri kalan kısmı da dahil 4 mayın tarlasının daha temizlenmeye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

"Bu güzel adada artık mayın olmaması lazım, herkesin bu konuda duyarlılık ve kararlılık göstermesi lazım" diyen Lund, şu ana kadar adadaki 28 mayınlı bölgeden 25'inin temizlendiğini açıkladı. Temizlenen bölgelerin tarım arazisi olarak kullanılabileceğine işaret eden Lund, henüz temizlenmeyen bölgelerin ise kapalı veya askeri alanlarda bulunduğundan sivil halk için tehlike oluşturmadığını kaydetti.

Adada 2001-2011 arasında toplam 27 bin mayının temizlendiğini aktaran Lund, bu iş için 11 milyon avro harcandığı bildirildi.

Lund, sınırın Kuzey Kıbrıs tarafında yapılacak temizlik çalışmaları için yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü ve gelecek ay mayın temizleme faaliyetlerinin başlatılabileceğini söyledi.

BM Mayın Hareket Merkezi'nin (UNMAS) bölgede yaptığı araştırmalarda, mayınların kış mevsiminde yoğun yağmurlar nedeniyle sınırın kuzeyinden güney kısmına kaydığının belirlendiğini anlatan Lund, mayın temizleme faaliyetlerine katılan Kamboçyalı ekibin zorlu koşullarda çok iyi bir iş çıkardığını ve UNFICYP'nin BM Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) ve UNMAS'a bu anlamda müteşekkir olduğunu dile getirdi.

Etkinlikte, mayınların temizlendiği bölgede BM'nin Lübnan'da görev yapan UNIFIL'e bağlı Kamboçyalı uzmanlardan oluşan ekibi basına tanıtıldı. Ekip tarafından mayından arındırılmış bölgenin krokileri üzerinden sunumu yapıldı ve mayın tarama simülasyonu gerçekleştirildi.

Lund'un konuşmasının ardından Kamboçyalı uzman ekibin komutanı mayınlı bölgeyle ilgili sunum yaptı ve mayın tarlasında kullanılan ekipman, işaret ve levhaları tanıttı. Mayın bulma ve temizleme canlandırmasıyla etkinlik sona erdi.

Haber Ara