Dolar

32,5853

Euro

34,7947

Altın

2.507,22

Bist

9.693,46

Kıbrıs Rum Kesimi çözüm için şart koştu: Türkiye KKTC'nin borçlarını silsin

Kıbrıs Rum kesimi müzakerecisi Andreas Mavroyannis'in, 'Türkiye, Kıbrıslı Türklerin 17 milyar euro'luk borcunu silmezse, çözüm başarılamaz' yönündeki açıklamaları Ada'da sert bir tartışma başlattı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-12 09:20:56

Kıbrıs Rum Kesimi çözüm için şart koştu: Türkiye KKTC'nin borçlarını silsin

Rum kesiminin yıllarca ambargo uyguladığı Türk tarafının bu ambargo sebebiyle dış ülkelere (özellikle Türkiye'ye) yaptığı borçlar Ada'da yine gündem egeldi.

Rum keisminden, iki tarafın birleşmesi söz konusu olursa Türk tarafının borçlarının kapatılması gerektiği çünkü tek yönetim kurulduğunda Rum kesiminin borç üstlenmek istememesine dair bri açıklama geldi.

Rum müzakereci Mavroyannis, konu iel ilgili yaptığı bri açıklamada "Kıbrıs sorununun çözüm anahtarı Türkiye'dedir. Türkiye, Kıbrıs Türk toplumunun 17 milyar euro'ya ulaşan borcunu silmezse, çözüm başarılamaz, sürdürülebilir olamaz" dedi.

Mavroyannis "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kıbrıs Türk toplumunu Türkiye'ye fiilen entegre etmeye çalıştığını" da iddia etti.

SERDAR DENKTAŞ: BORCUN SORUMLUSU RUMLAR

Milliyet'in haberine göre Rumların bu açıklaması, Ada'da sert tartışmaların yaşanmasına neden oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Rumlara yönelik "Borcun sorumlusu sizsiniz, borcu siz ödeyin" çıkışı yaptı. "Yıllar yılı bizi ambargolar, izolasyonlar altına tutan Rumlardır" diyen Denktaş, "Dünya Bankası'ndan, IMF'den kredileri alan onlardır, biz ise alamadık... Dolayısı ile bu borcu, hem de faizi ile ödemesi gereken yine Rumlardır" diye konuştu.

"RUMLAR, MÜZAKERELERİ BALTALAMAK İSTİYOR"

Rumların, bu gibi açıklamalarla müzakereleri de "baltalamaya çalıştığını" dile getiren Denktaş, "Kendi vatandaşlarına mesaj vermek istiyorlarsa bizi kullanmasınlar" dedi. Denktaş, "Rumlar dürüst olsunlar ve çıksınlar, 'Biz Kıbrıs Türkü'nü yok sayarız, istemeyiz. Görüşmeler zaten zamana oynamaktır. Bizim idaremizde yaşamayı kabul ediyorlarsa gelsinler, değilse gitsinler' desinler... Bu çözüme daha fazla katkı koyar" diye konuştu. KKTC Ekonomi Bakanı Sunat Atun da, Rumların açıklamalarını, "Ciddiyetsiz ve lakayt" olarak değerlendirdi.

TATAR: KKTC'NİN BORCU 4 MİLYAR EURO

KKTC eski Maliye Bakanı Ersin Tatar, Kıbrıslı Türklerin Türkiye'ye borcunun 17 milyar euro değil, 4 milyar euro olduğunu söyledi. Tatar, "Mavroyannis ve herkes bilsin ki, Türkiye'nin özellikle 1950'lerden bu yana Kıbrıs Türkü'ne güvenliği, ekonomisi, sosyal yaşamı için yaptıkları paha biçilmez değerde. Türkiye olmasaydı, Anastasiades ve Mavroyannis'in sık sık övdükleri EOKA Terör Örgütü başarılı olacak ve Kıbrıs Türkü Ada'dan yok edilecekti" dedi. Türkiye'nin, 1974'ten sonra KKTC'ye 4 milyar euro kredi verdiği, ancak 3 milyar euro da hibe yaptığı öğrenildi.

Haber Ara