Dolar

32,5275

Euro

34,7472

Altın

2.493,29

Bist

9.524,59

Kıbrıs müzakere süreci

Kıbrıs müzakere süreci

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 17:06:55

Kıbrıs müzakere süreci
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs'ta yeniden başlayan müzakerelerde değerlendirme aşamasının tamamlandığını belirterek, liderlerin bir sonraki görüşmede çözümlenmemiş özlü konularla ilgili müzakerelere başlayacağını bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde bir araya geldi.

Yaklaşık dört saat süren görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis de hazır bulundu.

Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, liderlerin bugün üçüncü görüşmelerini yaptığını hatırlatarak, Akıncı ile Anastasiadis'in mümkün olan en kısa sürede kapsamlı bir çözüme ulaşma amaçlarını güçlü bir kararlılıkla ve ortak taahhütleri ışığında sürdürdüklerini ifade etti.

Bugünkü görüşmede liderlerin, müzakerecilerin bugüne kadar yaptıkları çalışmaları gözden geçirdiği bilgisini veren Eide, 15 Mayıs'ta müzakerecilere verdikleri bazı temel çizgilerle ilgili değerlendirmeleri içeren tarama görevinin başarıyla tamamlanmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

- Müzakerelerde özlü konulara geçilecek -

"Değerlendirme aşaması tamamlandı. Liderler çözümlenmemiş özlü konularla ilgili müzakerelere başlayacak" diyen Eide, liderlerin bundan sonraki işlerinin merkezinde özlü konuların bulunacağını kaydetti.

Eide, liderlerin bunların bütünsel ve birbirlerine bağlı şekilde ele alınacakları konusunda fikir birliğine vardığını, müzakerecilerine farklı bölümlerde yer alan özlü konulara odaklanmaları görevi verdiklerini söyledi. Eide, müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis'in bunun üzerinde detaylıca çalışıp hazırlayacakları raporu 29 Haziran'da bir sonraki liderler görüşmesine sunacaklarını bildirdi.

Liderlerin daha önce açıklanan güven artırıcı önlemlerin uygulanmasını da gözden geçirdiklerine işaret eden Eide, Akıncı ile Anastasiadis'in müzakere sürecine paralel bir şekilde güven artırıcı önlemlerle ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Eide, Anastasiadis ve Akıncı'nın yeni kurulan cinsiyet eşitliği komitesinin üyelerini atadıklarını, müzakere masasındaki olumlu atmosferin kapsamlı çözüme ulaşma yönünde liderlerin kararlıklarını bir kez daha teyit ettiğini sözlerine ekledi.

Akıncı ile Anastasiadis Kıbrıs müzakere süreci kapsamındaki bir sonraki görüşme için 29 Haziran'da ara bölgede bir araya gelecek.

Haber Ara