Dolar

32,5990

Euro

34,7589

Altın

2.419,84

Bist

9.645,02

Kıbrıs Konferansı'ndan ilk açıklama geldi

Kıbrıs görüşmelerinin ilk gününde BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, 'İyi bir başlangıç oldu' şeklinde konuştu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-28 16:46:19

Kıbrıs Konferansı'ndan ilk açıklama geldi

İsviçre'nin Crans Montana kasabasında başlayan Kıbrıs Konferansı'nın ilk gününün sonunda Genel Sekreter Eide, ilk günü değerlendirdi.

“İyi bir başlangıç oldu. Çok yapıcı bir başlangıç oldu. Günün ilk toplantısı olan masa 1'de Güvenlik ve Garantiler konuşuluyor. 30 dakika sonra diğer masa başlayacak. İki masa arasında paralel görüşmeler de olacak. Guterres'in mesajı açıktı, bu fırsatı kaçırmamalıyız. Her şey kararlaştırılmadan hiçbir karara varılmayacak prensibi ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tüm taraflar açık davranıyor, tüm taraflar gerek dün gerekse bugün buraya çözüm için geldiklerini kararlılıkla ifade ettiler. Tabii ki tüm tarafların sorumluluğundadır, amacımız o son mili koşabilmek ve yeni fikirler ortaya koyup sonuç üretebilmek. Biz sonuç almak üzere 7 Temmuz'a kadar burdayız." şeklinde konuştu.

İngiliz Dışişleri Bakanı Boris Johnson'un konferanstan erken ayrılmasının sebeni İngiltere'deki iç politik gelişmeler olduğunu belirten Eide, kısa bir süre sonra İngiltere AB Bakanı'nın görüşmelere dahil olacağını belirtti.

Bugün, İsviçre'nin Crans-Montana kasabasında BM çatısı altında başlayan Kıbrıs müzakerelerinde temel olarak Federal Kıbrıs Cumhuriyeti üzerine derin tartışmalar yaşanacak.

İkincisi düzenlenen Kıbrıs Konferansı'nda Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini garantörlük meselesini tartışması beklenirken Kıbrıs'ın Türk ve Rum tarafları yeni Federal Kıbrıs'ta Türk ve Rum kurucu devletlerinin haritalarının belirlenmesi, toprak paylaşımı ile Rum ve Türklerin devleti dönüşümlü başkanlıkla yönetmesi gibi önemli konuları müzakere edecek.

Türkiye'nin de AB'ye üyelik sürecinde sık sık karşısına çıkan Kıbrıs sorunu bugün başlayacak ve yaklaşık 2 hafta sürmesi beklenen İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı'nda tekrar masaya yatırılacak.

Haber Ara