Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

Kıbrıs: 'Avrupa Yunanistan'ı destekliyor, İslam dünyasından ses yok'

Yeni Şafak Yazarı Taha Kılınç, Akdeniz'in tartışmalı kara parçası 'Kıbrıs'ı yazdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-14 21:53:17

Kıbrıs: 'Avrupa Yunanistan'ı destekliyor, İslam dünyasından ses yok'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Kılınç, Kıbrıs'ı, el değiştiren yönetimlerini, İslam dünyasının adayı ne zaman aldığını ve Türkiye dış politikasındaki ağırlığını yazdı.

İşte yazının ilgili bölümü:

"HZ. ÖMER FETHİ GECİKTİRMEYİ DÜŞÜNMÜŞTÜR"

Hz. Ömer, kendisinden Kıbrıs'ın fethi için müsaade isteyen Şam Valisi Muâviye bin Ebî Süfyan'a izin vermemişti. Valisine cevap yazmadan önce Amr bin Âs'tan Akdeniz'de düzenlenen seferler ve kullanılan gemiler hakkında bilgi isteyen Halife, deniz yolculuğunu güvenli bulmamıştı. Cevabî mektubunda, “Tek bir müslümanı bile o gemilere bindirmem” diyordu.

Hz. Ömer ayrıca, fetihlerde acele edilmemesi, düşman topraklarına dair ayrıntılı bir stratejik planlama yapılması ve elde tutulamayacak bölgelere seferlerin geciktirilmesi gerektiği düşüncesindeydi. İslâm tarihi kaynakları, o dönemde Bizans İmparatorluğu'nun yönetimindeki Kıbrıs'ın fethine müsaade etmemesinin ikinci sebebi olarak, onun bu düşüncesini gösteriyor.

MÜSLÜMANLAR İÇİN KIBRIS'IN FETHİ

Kıbrıs'ın müslümanlar tarafından fethi, 649 yılında, Hz. Osman'ın hilâfeti döneminde gerçekleşti. Filistin'in Akkâ limanından gemilerle yola çıkan İslâm ordusu içinde sahabeden Ubâde bin Sâmit ve eşi Ummu Harâm binti Milhân da vardı. Bugünkü Larnaka kenti civarına çıkarma yapılırken atının ürkmesiyle yere düşen Ummu Harâm, Kıbrıs seferinin ilk şehidi oldu. Kabri, bugün “Hala Sultan Tekkesi” nâmıyla bilinen meşhur bir ziyaretgâh.

OSMANLI DÖNEMİ

1571'de, Sultan 2'nci Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu toprağı haline gelen Kıbrıs, o zamana kadar sırasıyla Emevîler, yeniden Bizans, Haçlılar, Cenevizliler, Memlûklar ve Venedikliler tarafından idare edilmişti. Tüm bu yönetimler, Doğu Akdeniz'deki hâkimiyetleri açısından Kıbrıs'ı vazgeçilmez kabul etmişler, adayı mutlaka ellerinde tutabilmek için yoğun çaba harcamışlardı.

RUS TEHDİDİ, İNGİLİZ İLHAKI

Ada, 1878'de Rus tehdidine karşı bir koruma sağlama umuduyla Sultan Abdülhamid döneminde İngiltere'ye kiralandı. 1914'te ise İngilizler tarafından ilhak edildi. 

TÜRKİYE'NİN YUMUŞAK KARNI

Kıbrıs, geçtiğimiz 100 yıl içerisinde bütün Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin dış politikadaki yumuşak karnı olmayı sürdürdü. 1960'taki bağımsızlığın ardından, yıllar içerisinde Rumların Türk azınlığa karşı düzenlediği sistematik saldırıların doruğa çıkmasıyla 1974'te düzenlenen 'Barış Harekâtı' ve ardından 1983'te Türkiye'nin 'Kuzey Kıbrıs'ı müstakil bir siyasi varlık olarak tanıması, bu süreçteki dikkat çekici dönüm noktalarıydı.

"AVRUPA YUNANİSTAN'IN YANINDA, İSLAM DÜNYASINDAN SES YOK"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, hâlen sadece Türkiye tarafından resmen tanınan bir oluşum. Müttefikimiz olarak kabul ettiğimiz Avrupa ülkeleri, Kıbrıs sorununda Yunanistan'ı ve Rum kesimini tutarken, İslâm dünyasındaki müttefiklerimizden de henüz bu konuda herhangi bir destek alabilmiş değiliz.

Haber Ara