Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

Keşmir iktidarında istifa!

İktidar partisinden istifa eden vekil 'Keşmir'de iki buçuk aydır yaşananlar Nazileri gölgede bıraktı' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-22 09:03:25

Keşmir iktidarında istifa!

AA'nın haberine göre Hindistan'ın işgal altında tuttuğu Cammu Keşmir bölgesinde Halkın Demokratik Partisi'nden (PDP) istifa eden milletvekili Tarık Hamid Karra, hükümeti ülkede Hint ideolojisini empoze etmeye çalışmakla suçladı. Keşmir'deki bağımsızlık gösterilerine askerlerin sert müdahalelerin ardından milletvekilliğinden ayrılan ve partisinden istifa eden Karra, Hindistan hükümetini, Keşmir'de Müslüman çoğunluğun karakterini değiştirmeye çalışmakla itham etti.

Karra, yaptığı açıklamada, "Koalisyon hükümetini oluşturan Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) daima Keşmir karşıtı bir politikası olmuştur. PDP ile 60 senedir beceremediklerini, altı ayda yaptılar. BJP, buradaki Müslüman karakterini değiştirmek istiyor ve Cammu Keşmir'in kenar mahallelerinde ciddi ilerleme kaydetti" dedi.

Ordu ile bağımsızlık yanlısı Keşmirli direnişçiler arasında 8 Temmuz'da başlayan çatışmalarda yaklaşık 88 kişinin ölmesi ve 9 bin kişinin yaralanması üzerine istifa ettiğini belirten Karra, "Keşmir'de iki buçuk aydır yaşananlar Nazileri gölgede bıraktı. Cammu Keşmir'in siyasi lideri Mehbooba Mufti'nin daha fazla hüküm sürmeye hakkı yok" dedi ve Mufti'yi bölgede kadın ve çocukların ölmelerinden sorumlu tuttu.

Karra, Keşmirlilerin ilk etapta Mufti'nin istifasını istediğini, uzun vadede de on yıllardır süre gelen çatışmalara kalıcı çözüm aradıklarını kaydetti. BJP'nin ya da muhalefetteki Kongre Partisi'nin iktidarda olmasının Hindistan'ın Keşmir politikasında bir değişiklik yaratmayacağını söyleyen Karra, kararların Hindistan istihbarat servisi tarafından alındığını ileri sürdü. Karra, "Hindistan siyasetinin özü, Keşmir'in Hindistan'da kalmasıdır. Bu ister zorla ister baskıyla ister severek ister parayla olsun, hiç fark etmez" yorumunu yaptı. PDP'nin kurucu üyesi olan 61 yaşındaki Karra, şimdiye kadar Hindistan parlamentosundan istifa eden ilk Keşmirli siyasetçi oldu.

KEŞMİR İKTİDARI

PDP lideri Mufti, nisan ayının başında Cammu Keşmir'de başbakanlık yemini etmiş ve eyaletin ilk kadın başbakanı olmuştu. Cammu Keşmir'deki askeri üsse bağımsızlık yanlısı militanlar tarafından düzenlenen saldırıda 17 asker ölmüş, çok sayıda asker yaralanmıştı. Cammu Keşmir'de güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesiyle on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Bölgede 65 gündür devam eden gösterilerde Hindistan güvenlik güçleri biber gazı ve gerçek mermi kullanmıştı. PDP, 2014'te yapılan seçimlerde BJP ile bazı şartlar altında koalisyon hükümeti kurmayı kabul etmişti. Buna rağmen her iki parti, hükümet meseleleri hakkında karşı görüşleri benimsemişti. PDP'nin Cammu Keşmir için kendi yasalarının olacağı özel bir anayasayı desteklemesine rağmen BJP buna karşı çıkmıştı. İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de 3 kez savaştı. Hindistan, Pakistan'ı, çeşitli grupları Cammu Keşmir eyaletinde saldırılar düzenlemeleri için silahlandırmakla suçluyor. Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği düşünülüyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara