Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Keşmir: Güney Asya'da büyük patlamanın ayak sesleri

Keşmir son zamanların en ciddi çatışmalarına sahne oluyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-04 00:29:58

Keşmir: Güney Asya'da büyük patlamanın ayak sesleri

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Hindistan askeri güçleri, son üç aydır devam eden çatışmalarda işgal altındaki Keşmir topraklarında 6 Temmuz'dan 29 Eylül'e kadar resmi rakamlara göre 106 sivil katletti.

SOKAK GÖSTERİLERİ İLE BAŞLAYAN KIYIMLAR

8 Temmuz 2016 tarihinde Hizbu'l Mücahidin grubunun önemli liderlerinden 22 yaşındaki Burhan Muzaffer Wani, girdiği çatışmada Hindistan ordusu askerleri tarafından öldürüldü.

Grup lideri Wani'nin öldürülmesi üzerine alevlenen protestolar Hindistan güçleri tarafından bastırılmaya çalışıldı.

Hindistan askerinin protestoları bastırmak için kullandığı yöntemler sonucunda 80'den fazla insan hayatını kaybetti ve yüzlercesi de yaralandı.

KEŞMİRLİLERİN KARŞI HAMLESİ

Bu sokak protestolarını Keşmirli gruplar ile Hindistan güvenlik güçleri arasındaki silahlı çatışmalar takip etti.

11 Eylül'de Kupwara mahallesinde yaşanan çatışmalarda Keşmirli gruplardan 7 kişi hayatını kaybederken 3 polis öldürüldü.

18 Eylül'de Keşmirli gruplardan Ceyşü'l Mücahidin, Hindistan'ın Uri'deki piyade taburuna gerçekleştirdiği saldırıda 19 asker öldürüldü 24 asker de yaralandı.

HİNDİSTAN'IN 'NOKTA OPERASYONU' SAVUNMASI

Hindistan ordusu, Ceyşü'l Mücahidin'in bu saldırısına misilleme olarak iki ülke arasındaki fiili sınırda saldırılar başlattı ve bu saldırıların "nokta operasyonu" olduğunu savundu.

Pakistan tarafı bu operasyonu, "sahte etki yaratmak için kasıtlı uydurulan bir yalan" olarak nitelendirdi.

RUSYA'DAN 'NOKTA OPERASYONLAR'A DESTEK

Rusya tarafından bugün yapılan açıklamalarda Hindistan'ın Keşmir'de düzenlediği "nokta operasyonlar"a destek verildiği belirtilerek her ülkenin kendini savunma hakkı olduğu söylendi.

Rusya'nın Hindistan Büyükelçisi Alexander M. Kadakin konu ile ilgili yaptığı açıklamada "'Teröristler'in askeri noktalara ve barışçık Hindistan sivillerine saldırmasıyla ciddi insan hakları ihlalleri yaşandı. Biz Hindistan tarafından düzenlenen nokta operasyonları destekliyoruz. Her ülkenin kendini savunma hakkı vardır" dedi.

HİNDİSTAN PAKİSTAN'A YAPTIRIM UYGULAYACAK

Hindistan, Pakistan'ı Keşmir'deki 'terörist' grupları desteklemek ve Hindistan'ı zor duruma sokmak için kullanmakla suçluyor.

Pakistan ordusu 23 piyade tümeni komutanı Çırağ Haydar "Hindistan ile ateşkes anlaşmasına çok önem veriyoruz. Sadece Hindistan ateş açtığı zaman karşılık veriyoruz" demesine rağmen Hindistan'ın Pakistan'a diplomatik ve ekonomik yaptırım uygulayacağı belirtiliyor.

Diplomatik yaptırımlardan ilki İslamabad'ın düzenlenecek olan Güney Asya toplantısını, Hindistan önderliğindeki 8 ülkeden 5'inin onayı ile iptal etmesi ile geldi.

Ekonomik yaptırımlar bağlamında ise Hindistan'ın Pakistan'ı dışarıda bırakacak bir yeni bir bölgesel forum oluşturma çalışmalarına başlayacağı söyleniyor.

Haber Ara