Dolar

32,3397

Euro

35,1175

Altın

2.311,98

Bist

9.079,97

Keşmir'de Pellet silahına sınırlama getirildi

Keşmir'de bir buçuk aydır devam eden gösterilerde Hint askerinin kullandığı pellet silahlarının yüzlerce kişiyi kör etmesine gelen tepkiler üzerine silahın kullanımına sınır getirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-01 11:34:07

Keşmir'de Pellet silahına sınırlama getirildi

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre bir buçuk aydır devam eden gergin havanın yumuşatılması için adımlar atılmaya başlandı. Resmi yapılan açıklamada pelet silahlarının tamamen yasaklanmayacağı ancak çok nadir durumlarda kullanılacağı belirtildi.

Cammu Keşmir İçişleri Bakanı Rajnath Singh, muhalefet liderleri ve Başbakan Narendra Modi ile görüştü. Keşmir'deki çatışmalarda ölen protestocular ve polisler için "bizim bir parçamızdı" diyen Modi yaşanan şiddet olaylarından "derin endişe ve acı" duyduğunu söyledi.

Hindistan Ordusu tarafından Keşmir Hizbul Mücahidin komutanı Burhan Wani'nin 8 Temmuz'da öldürümesinden bu yana Keşmir'in Müslüman halkına uygulanan şiddet eylemlerinde 71 kişi hayatını kaybetti, 500'ü ağır olmak üzere 7 bin 500 civarında insan yaralandı. Hindistan'ın işgal polisleri tarafından gösterileri bastırmak için kullanılan pellet silahları yüzünden ise şu ana kadar yaklaşık 200 genç gözlerini tamamen kaybetmiş durumda. Pellet silahlarının kullanımının yasaklanması bunun için iyi bir başlangıç olacak. 40 gündür ilan edilmiş olan sokağa çıkma yasağı ile protestocuları eylemlerinden vazgeçirmek mümkün olmadı. Keşmir Vadisinde bir çok insan Hint polisinin kullandığı pellet silahlarından sıçrayan küçük parçacıklardan dolayı gözlerinden yaralandı. Pellet yaralanmalarının yarıdan fazlası ise malesef 15 yaş altı çocuklarda meydana geldi. Wani'nin öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda bir buçuk ay içinde yaklaşık 71 kişi çıkan gösterilerde Hint polisi tarafından öldürüldü. Srinagar Shri Mihrace Singh hastanesi doktorları bölgedeki Hint güçlerinin Keşmirli protestoculara karşı kullandığı pelet silahlarının yaraladığı en az 445 kişiyi tedavi ettiklerini açıkladı. Hastaların çoğunun gözünde "çoklu yapısal hasar" raporu verildi.

1_92

32 GÜN İÇİNDE 1,3 MİLYON PELLET KULLANILDI

Cammu Keşmir merkez polis gücünden yapılan açıklamada, Wani'nin öldürülmesinin ardından başlayan protestoculara karşı kullanılan pellet silahları hakkında 32 gün içinde 1,3 milyon pellet kullanıldığı açıklandı. Keşimirli bir doktor yaptığı açıklamada, "Pelletler 2010 yılındaki gösterilerde de kullanılmıştı. Ben pek çok pellet yaralanması olan insan gördüm ama bu kez sayı çok fazla. Pelet yaralanması geçiren kişilerin çoğu görme yetisini kaybediyor yada ömür boyu yaralı olarak kalıyor" dedi. Hindistan Komünist Partisi lideri Kavita Krishnan, "Keşmir'de sivillere yönelik pellet silahı kullanılması insanlık dışı ve kabul edilemez. Gerçek bir demokraside bu şeyler asla olmamalı" dedi.

2016 yılı Keşmir'de yaşayanlar için ölü göz yılı oldu. Pellet silah yaralanması yüzünden hastaneye gelen 8 yaşındaki bir çocuğu tedavi eden doktorlardan biri olan Afroz Han, "Muhtemelen 70-80 yıl yaşayacak bu çocuk, ömür boyu pellet silahından sıçrayan mermi parçacıkları yüzünden bir gözü görmeyecek" dedi.

2_81

Haber Ara