Dolar

32,5964

Euro

34,7768

Altın

2.408,59

Bist

9.645,02

Kerry ve Lavrov tasarıda uzlaştı

Kerry ve Lavrov, Suriye'deki kimyasal silah saldırılarının sorumlularının ortaya çıkarılmasını amaçlayan BMGK tasarısı üzerinde uzlaşma sağladı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-07 00:02:09

Kerry ve Lavrov tasarıda uzlaştı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'deki kimyasal silah saldırılarının sorumlularının ortaya çıkarılmasını amaçlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısı üzerinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı. 

Güney Doğu Asya Ülkeleri İşbirliği Örgütü (ASEAN) 48. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak için Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan Kerry, Lavrov ile bir araya geldi. 

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, Suriye'deki kimyasal saldırılardan kimlerin sorumlu olduğunu belirlemek için bir soruşturma mekanizması kurulmasını öngören tasarı konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. 

Tasarının müfettişlere saldırıların ardındakileri sorumlu tutma olanağı sağlayacağını kaydeden Kerry, "Yapmaya çalıştığımız şey, gerçekleri ortaya çıkarmanın da ötesine geçmek, kimlerin kullandığını bulup, hesap vermelerini sağlamak" dedi.    

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında 21 Ağustos 2013'te kimyasal silah kullanılarak düzenlenen ve yüzlerce sivilin ölümüne neden olan saldırının ardından ABD ve Rusya'nın desteğiyle BMGK, Suriye'deki kimyasal silahların ve kimyasal silah yapımında kullanılan malzemelerin yok edilmesini öngören tasarıyı kabul etmişti. 

Suriye hükümeti, karara destek vermiş ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne katılma kararı almıştı. Ülkede bulunan bin 300 ton kimyasal yok edilmişti. Örgüt, deklare edilmemiş kimyasal silahbulunup bulunmadığını belirlemek için araştırmalarına devam ediyor.  

Suriye'de kimyasal silah saldırısı düzenleyen tarafların tespit edilmesini isteyen tasarının bugün BMGK'da oylanması bekleniyor. 

Haber Ara