Dolar

32,5998

Euro

34,8565

Altın

2.494,74

Bist

9.542,85

Kerry, mevkidaşı Zarif'le görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile İranlı mevkidaşı Cevad Zarif, nükleer anlaşma konusunu görüştükleri belirtildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-23 04:30:59

Kerry, mevkidaşı Zarif'le görüştü

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'a nükleer programı dolayısıyla uygulanan yaptırımların kalktığını belirterek, eğer nükleer dışı bir konuda yaptırım kararı yoksa İran banka ve firmalarıyla iş yapılmasına karşı olmadıklarını söyledi.

Toplantının başında gazetecilere kısa bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bir konuya açıklık getirmek istediğini dile getirerek, ABD'nin nükleer anlaşmayla (JCPOA) kalkan yaptırımlar dolayısıyla İranla yapılacak ticarete engel olmadığını kaydetti.

İran'ın nükleer programı dolayısıyla uygulanan yaptırımların kalktığını vurgulayan Kerry, "Söz verdiğimiz üzere İran'ın nükleer programından kaynaklanan yaptırımları kaldırdık. Şimdi yabancı bankalara İran'la ticaret yapmaları için yeni fırsatlar var." dedi.

Bazı yabancı bankalar arasında kafa karışıklığı olduğunun görüldüğünü aktaranKerry, "Yabancı bankalar ve firmaların İran banka ve firmaları ile iş yapmalarına eğer bu firma ve bankalar nükleer dışı bir konu nedeniyle ambargo altında değilse biz karşı değiliz." diye konuştu.

Kerry, yine de tereddütte olan banka ve kuruluşlara güvenle hareket edebilmeleri için ABD Hazine Bakanlığı'na danışmalarını tavsiye etti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de İran'ın nükleer anlaşmadan payına düşen sorumlulukları yerine getirdiğini anlatarak, ABD tarafından atılacak adımlardan sonra İran halkının da bu anlaşmadan doğan haklarına ulaşabilmesini umduğunu söyledi.

Haber Ara