Dolar

32,5299

Euro

34,7588

Altın

2.487,62

Bist

9.524,59

'Kerkük Vilayet Meclisinin referandum kararı almaya yetkisi yok'

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Esat Salihi, 'Referandum kararı yasal değil

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-04 20:30:55

'Kerkük Vilayet Meclisinin referandum kararı almaya yetkisi yok'
Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Esat Salihi, "Referandum kararı yasal değil. Kerkük Vilayet Meclisinin yetkisi yoktur, bu kararları almaya. Bu kararların uzlaşıyla alınması lazımdı" dedi.

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Esat Salihi, Kerkük'te yaşanan bayrak krizini ve Kerkük Vilayet Meclisinin aldığı referandum kararını değerlendirdi. Kerkük Vilayet Meclisinin aldığı kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlanması için referandum yapılması kararının yasal olmadığını kaydeden Salihi, "Alınan karar yasal değil. Kerkük Vilayet Meclisinin yetkisi yoktur, bu kararları almaya. Bu kararların uzlaşıyla alınması lazımdı. Vilayet Meclisinin seçimleri olmamıştır. Kerkük 2005 yılından bu yana seçimler gerçekleşmemiştir, çünkü orada demografik bir değişim oldu. Bağdat tarafından idare edilen bir vilayettir ama maalesef Vilayet Meclisinin aldığı kararlar hukuki değil. O yüzden Bağdat Parlamentosu onların aldığı kararı reddetti" şeklinde konuştu.

"KÜRTLER SİYASİ BİR SÜREÇTEN GEÇMEKTEDİR"

Kerkük'te planlı bir siyasi operasyon gerçekleştirildiğini kaydeden Salihi, "Kürtler kesinlikle bir süreçten geçmektedir. Sanki birilerinin kulaklarına bir şeyler okunmuş gibi görünüyor. DEAŞ projesi Irak'ta bitmek üzere. PYD'ye bir otorite verilerek Suriye parçalanmak istenmişti. Irak'ın içinde de DEAŞ eylemleri yapılmıştı. Şimdi Musul operasyonları bitmek üzere. Musul kurtarılacak, üçüncü proje olarak Kerkük görülüyor. Kerkük Orta Doğu'nun nabzıdır. Bu da sadece Türkiye'yi ilgilendirmiyor. İran da bir tarafı bu işin. Amerikalılar bu işten zarar görmeyeceklerini zannetmesin. Çünkü demokrasiyi buraya Amerikalılar getirmişse de Irak'ın da toprak bütünlüğünü savunanların Amerikalılar olması lazım" ifadelerini kullandı.

"KERKÜK'TE BİR GERGİNLİK OLURSA, ONDAN KİMSE KURTULAMAZ"

Kerkük'te yaşanacak bir gerilimin tüm coğrafyayı derinden sarsacağının altını çizen Salihi, "Arap ülkeleri de kulaklarına pamuk konmuş gibi davranıyor. Ne Suudi Arabistan'dan, ne Ürdün Krallığından, ne Arap Birliği'nden, ne Mısır'dan, ne İslam Konferansı'ndan tepki almadı bu konu. Bağdat'ta bir bomba patlamış olsa sakinleşebilir, Şam'da bir bomba patlar da gerginlik olursa, gelecekte sakinleşebilir ama Kerkük'te bir gerginlik olursa, ondan kimse kurtulamaz. Kürtlerin de bunu bilmesi lazım. Bir emrivaki siyasetiyle, zorla bayrak çekmekle, Kerkük'ün tarihini, coğrafyasını değiştirmek manasına gelmez. Bugün bunu silah zoruyla yaparlarsa, yarın o silah zoru ellerinden gittiğinde ne yapacaklar? Bugün Amerika var burada, yarın Amerika yok ama biz varız, biz kalırız. Biz olmazsak bizden sonra gelen nesiller kalırlar" diye konuştu.

"KERKÜK'ÜN NİMETLERİNİ ATEŞE ÇEVİRMEYİN"

Salihi, bölgedeki Kürt liderlere seslenerek, "Kürt liderlerine tavsiye ederiz. Eskiden yapılan hataları tekrar etmeyin 1959 senesinde Türkmenler hakkında bir katliam yaşandı. Bizim aramızda 55 kişi hayatını kaybetti. Kerkük bir petrol bölgesidir, tarihi meşhur bir Türkmen bölgesidir ama ortak Kürtler de var, Araplar da var, Hıristiyanlar da var. O memleketin nimetini ateşe döndürmeyin" dedi.

(Caner Ünver - Burak Altun / İHA)

Haber Ara