Dolar

32,5949

Euro

34,7517

Altın

2.496,58

Bist

9.524,59

Kerkük’te seçim yolsuzluğu iddiaların sonrası Türkmenler açlık grevinde

Irak'ın olaylı seçiminin yankıları sürüyor. Türkmenler Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisinin önemli şehirlerde yolsuzluk iddiaları yaptığı iddialarının ardından açlık grevine başladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-18 11:47:26

Kerkük’te seçim yolsuzluğu iddiaların sonrası Türkmenler açlık grevinde

TIMETURK | ÇEVİRİ

Kürdistan bölgesinde seçimlerde yolsuzluk iddiası sonrası birçok parti Cumartesi günü yapılan oylamanın incelenmesi için çağrıda bulunmuştu.

"OYLAMALAR DELİK DEŞİK..."

IKBY'de en az altı parti seçimlerden çıkan sonucun incelenmesini istedi. Düzensizliklerle oylamanın delik deşik edildiği iddia edildi. Özellikle Kerkük'te Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) büyük oranda zaferle çıkması öfkeyi tetikledi.

BAĞDAT'LA KERKÜK İÇİN ANLAŞMA YAPILDI İDDİASI

Birçok Kürt'ün Kerkük'ün geri alınması için Bağdat'la anlaşma yaptığına inandığı belirtiliyor. KYB'nin seçim komisyonu tarafından yayınlanan ilk seçim sonuçlarına göre 184,300 oya karşılık Kerkük Arap Koalisyonu'nun 83,000 ve Türkmen Cephesi olarak Türkmenlerin ise 79,000 oyu var. KYB adil ve kesin bir seçim zaferini iddia ederken diğerleri karşı çıkıyor.

TÜRKMENLER AÇLIK GREVİNDE

Kerkük'ten Taza ve Tuzurmatu'ya giden yol üzerinde bir seçim istasyonunun dışında çoğunluğu Türkmen olan bir grup protesto kampı kurdu. Middle East Eye'nin haberine göre Türkmen gençler açlık grevine başladı. Türkmenler oylar elle tek tek sayılmadıkça ölüm orucunda olacaklarını belirtiyor.

20 yaşındaki Ahmed, “Haklarımızı istiyoruz, bütün bunlar yolsuzluk” derken diğer daha yaşlı bir Türkmen, “Oyların Kerkük'te sayılmasını istiyoruz, Bağdat'ta değil” diye konuştu. “Haklarımızı alana kadar ve ölene kadar burada kalacağım” diye ekledi.

20180517_130231

TÜRKMENLERİN HAKLARI GÖZARDI EDİLİYOR

35 yaşındaki Erkan ise o ve arkadaşlarının altı gündür açlık grevinde olduklarını seçim sonuçlarından daha çok Kerkük'te Türkmenlerin gözardı edilen haklarını vurgulamak istediklerini belirtti.

Erkan, "Dünyaya seçim sonuçlarının bizim için önemli olmadığını ve sadece Kerkük'teki damgamızı ve rolümüzü göstermek istiyoruz” dedi.

Haber Ara