Dolar

32,3712

Euro

35,0018

Altın

2.326,08

Bist

9.096,54

Kerkük'te IKBY bayrağı tartışmalarına Türkmenlerden tepki var!

Kerkük Valisi Kerim'in şehirdeki devlet binalarının üzerine IKBY bayrağı asılması talimatına Türkmenlerin tepkisi sürüyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-21 10:42:47

Kerkük'te IKBY bayrağı tartışmalarına Türkmenlerden tepki var!

Mepanews'in haberine göre Irak'ta Kerkük merkezli Türkmeneli Partisi Başkanı Rıyaz Sarıkahya, yaptığı açıklamada, ''Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in il meclisine sunduğu yazı daha onaylanmadan kentteki tüm hükümet binalarının üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılması kabul edilemez" dedi.

"İKİ BAŞLI YÖNETİM"

Kentte tartışmalara neden olan bayrak konusunu Kerkük'ün renkleri açısından "tehlike" olarak değerlendiren Sarıkahya, "Devlet kurum ve kuruluşlarının üzerine iki ayrı bayrağın çekilmesi iki başlı yönetim anlamına gelir. Kerkük, ülke anayasasına göre belli bir bölgeye (IKBY) değil, Basra, Kerbela ve Bağdat gibi merkezi yönetime bağlıdır'' diye konuştu.

"TÜRKMENLER DE TÜRKMEN BAYRAĞINI ASMAYA BAŞLAYACAK"

Sarıkahya, valinin talimatları doğrultusunda IKBY bayrağının kentin kamu kurumlarında asılı durması halinde Türkmenlerin de Türkmen bayrağını söz konusu binalara asmaya başlayacağını ifade etti.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, konu ile ilgili "Bu süreç işletilmeden Kerkük'ün statüsüyle ilgili olarak yapılacak tek taraflı tasarrufların Irak'taki uzlaşı ve istikrar çabalarına zarar vermesi tehlikesi bulunmaktadır. Bu tür girişimlerin Irak'ın sosyal, kültürel ve ekonomik zenginliğinin vücut bulduğu Kerkük'ün çok kültürlü kimliğini de aşındırma riski bulunmaktadır​" demişti.

Kerkük İl Meclisi üyesi Ahmed Askeri de “Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin içişlerine müdahaledir. Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi bir iç meseledir. Hiçbir şekilde Türkiye'yi ilgilendirmez” demişti.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara