Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kerkük'te gerilim! Peşmerge şehre sevk ediliyor!

On binlerce Peşmerge gücünün, Kerkük'e sevkedildiği açıklandı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-13 11:04:44

Kerkük'te gerilim! Peşmerge şehre sevk ediliyor!

AFP haber ajansı Irak ordusunun Kerkük'ü Peşmerge güçlerinden geri almak için askeri harekat başlattığını duyurdu. Ajans, haberi bölgedeki bir askeri kaynağa dayandırırken söz konusu Iraklı generalin "Haziran 2014'te yaşanan olaylar esnasında Irak ordusunun kaybettiği bölgeleri geri almak için operasyon başladı" ifadesini kullandı.

AFP'ye bilgi veren üst düzey generalin ismi açıklanmadı. Öte yandan, Kerkük'e çok sayıda Peşmerge'nin gönderildiği ifade edildi. Reuters haber ajansı bölgeye gönderilen Peşmerge sayısının 'on binler' olarak niteledi. Haziran 2014'te IŞİD'in Irak hükümetine bağlı bölgeleri eline geçirmesinin ardından, bu bölgelerden bir kısmı IKBY yönetimi tarafından geri alınmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Irak Ordusu'nun Kerkük'e operasyon yapacağı iddiası ortaya atılmıştı. Ancak Irak merkezi hükümeti bu iddiaları yalanlamış ve Başkan Haydar el-İbadi "Orduyu halkımıza karşı kullanmayacağız ve Kürtlere karşı savaş başlatmayacağız" açıklamasını yapmıştı.

PEŞMERGE YOL KAPATTI

Peşmerge güçleri, dün bu saldırı iddialarına karşı Erbil ve Duhok'tan Musul'a giden iki yolu kapatmış ardından tekrar açmıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Batı Cephesi Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki de, Haşdi Şabi'nin son üç gün içerisinde Kerkük'ün kuzeybatısına ağır silahlarla askeri sevkiyat yapmaya başladığını ileri sürmüştü.

Peşmerge Komutanlığından açıklama;

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi ve Peşmerge Komutanı Şeyh Cafer Mustafa, Haşdi Şabi ve Irak ordusuyla çatışmaya girmemek için bazı temas noktalarından çekildiklerini açıklamasında bulundu. 

Mustafa: "Beşir ve Tazehurmatu kasabalarına askeri sevkiyat yapıldıktan sonra Peşmerge'ye saldırmak istediler. Tüm imkânlarımızı seferber edip olası bir çatışmadan uzak durmaya çalıştık. Ancak Haşdi Şabi komutanları, 2 saat içinde bazı noktalardan, havalimanı, petrol kuyuları ve askeri üslerden çekilmemizi istedi. Bunun bir emir olduğunu ve gereğini yapacaklarını söylediler. Peşmerge de temas hattı olan bölgelerden askeri bir taktik gereği çekildi. Mevzilerin teslim edilmesi söz konusu değildir." Dedi.

 

Haber Ara