Dolar

32,5361

Euro

34,8895

Altın

2.488,46

Bist

9.564,85

Kerkük petrolü İsrail’e akacak

Suriye/Deyrizor petrolünü Irak/Kerkük petrolüyle birleştirerek İsrail’e ulaştıracak enerji haritası için kritik önemde olan Ebu Kemal sınır kapısı açıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-08 13:43:33

Kerkük petrolü İsrail’e akacak

Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre IŞİD'in bölgede kontrolü ele geçirmesi üzerine 5 yıl önce kapatılan Ebu Kemal/El Kaim Sınır Kapısı, Barış Pınarı'ndan kısa bir süre önce açıldı. Kapının açılması Deyrizor petrolünü Kerkük petrolüyle birleştirerek İsrail'e ulaştıracağı için büyük önem içeriyor.

30 Eylül'deki açılış törenine Irak tarafından Anbar Valisi el-Dulaymi ve Irak Sınır Kapıları Heyeti Başkanı Kazım el-Akabi katıldı. Suriye tarafındansa Esed rejimi değil, YD/YPG yetkilileri katıldı.

1_3

2_218

1934'TE ÇİZİLEN HARİTA

1934'te çizilen petrol boru hattı güzergâhının hayata geçirilmesini öngören plan kapsmaında Deyrizor'dan gelip rejim ve PKK hakimiyet sahalarının tam ortasından geçerek, Ebu Kemal'e ulaştırılacak petrol, burada boru hattına verildikten sonra Tanf'tan geçip Ürdün üzerinden İsrail'in Hayfa Limanı'na iletilecek.

Kerkük ve Deyrizor petrolü buradan da gemilerle batılı ülkelere götürülecek. Yıllarca atıl durumda kalan bu güzergâh Amerikan planlarının hayata geçirilmesi için en uygun takvimi bekliyordu. Amerika'nın asker çekeceğini açıklamasına karşın bölgeye yüzlerce TIR silah, mühimmat ve sistem sevk etmeye devam etmesi de, perde gerisindeki petrol sömürüsü odaklı İsrail planını hayata geçirmeye yönelik faaliyetler olarak görülüyor.

Haber Ara