Dolar

32,5399

Euro

34,8845

Altın

2.426,01

Bist

9.645,02

Kemal Can Ocak: Alkol tüketimi korona virüsünü öldürmez

Son dönemde sosyal medyada alkol tüketmenin korona virüsünü öldürdüğü ve iyi geldiği yönünde iddialar mevcut. Konuyu şarap eleştirmeni ve uzmanı Kemal Can Ocak yanıtladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-16 17:38:20

Kemal Can Ocak: Alkol tüketimi korona virüsünü öldürmez

"Üzülerek bu komik paylaşımları görüyorum. Instagram hesabım wineisanart üzerinden konu ile ilgili birçok soru geliyor. Maalesef sosyal medyada paylaşılan bilgiler doğruluğu araştırılmadan çok çabuk yayılabiliyor. Şaka bile olsa böyle ciddi konularda bu tarz paylaşımlardan uzak durulması gerek.  Kısa süre önce gördükleri paylaşımlara inanıp korona virüsünden korunmak için sahte alkol tüketen 27 kişinin İran'da hayatını kaybettiğini hatırlayalım.”

Alkol tüketmenin virüsleri öldürdüğünü söylemek çok yanlıştır.

“Yüzde 60 ve üzerinde alkol içeren el temizleyicilerinin ellerdeki virüsleri öldürdüğü doğru, ancak bunun sadece el temizliğinde geçerli olduğunu hatırlatmakta ve altını çizmekte yarar var. Alkol tüketmenin virüsleri öldürdüğünü söylemek çok yanlıştır. Mesela Fransa'da ilk korona vakası Çin'den dönen Fransız bir şarap tüccarında görülmüştü. Ayrıca piyasada bulunan alkol içeren içeceklerin neredeyse tamamının alkol yüzdesinin %60'dan az olduğunu hatırlatarak, bırakın içmeyi, el temizliğinde dahi tamamıyla etkili olamadıklarını belirtmek gerekir. “

Aşırı alkol tüketimi bağışıklık sistemini zayıflatır.

“Aşırı alkol tüketimi kandaki albümin oranının düşmesine neden olacağından, bağışıklık sisteminin gittikçe zayıflaması, böylece enfeksiyonlara daha açık hale gelmemize de neden olabilir. Kişi idrar yolu ile fazla vitamin kaybı yaşar. Araştırmalar, fazla alkol tüketen kişilerin beslenmesine yeteri kadar dikkat etmediğini ortaya koymaktadır. Güçlü bir bağışıklık en önemli savunmadır. "

Korona salgınından şarap sektörünün çok etkilendiğini belirten Kemal Can, sözlerine şöyle devam etti.

“Dünya'nın en büyük şarap fuarı ProWein bu salgın yüzünden ertelendi.  İtalya'da düzenlenen Vinitaly fuarı gene aynı şekilde ertelenmek zorunda kaldı. Benim de jüri olarak görev yaptığım birçok yarışma iptal edildi. Dünya'da bu gelişmeler ve ertelemeler sektörün kalbinde yaşanırken, insanların bu şekilde asılsız ve doğruluktan uzak iddialara inanmamaları gerekiyor. Sadece yetkili devlet kurumlarının açıklamalarına itibar edilmeli.” dedi.

Haber Ara